14:57 / 27.06.2018.

Autor: D.M./HRT/Hina

Sirijci kazneno prijavljeni zbog incidenta u Raškom zaljevu

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Do 10 godina zatvora mogli bi dobiti oni koji su propustili poduzeti sve mjere osiguranja na i oko broda Fidelitiy, prilikom tankanja goriva u noći s 21. na 22. ovog mjeseca.
Labinska policija kazneno je prijavila trojicu državljana Sirije - kapetana broda te zapovjednika stroja i njegova zamjenika - zbog onečišćenja okoliša, odnosno za ekološki incident u Raškom zaljevu do kojega je uzrokovalo istjecanje goriva iz teretnog broda Fidelity koji plovi pod libanonskom zastavom.

U policiji navode da je riječ o teškom kaznenom djelu protiv okoliša jer se onečišćenje ne može otkloniti dulje vrijeme, ugroženi su kakvoća mora, kao i životi životinja, biljaka i zdravlje ljudi. Prijavljeni bi mogli dobiti do 10 godina zatvora.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da 39-godišnji kapetan broda, 32-godišnji zapovjednik stroja i njegov 33-godišnji zamjenik nisu kao odgovorne osobe zadužene za ukrcaj goriva na brod u luci Bršica od 21. lipnja od 22.45 sati do 22. lipnja do 8 sati, odnosno za vrijeme ukrcaja brodskog goriva iz kamionskih cisterni na teretni brod, nadzirali te poduzeli propisane zaštitne i potrebite sigurnosne mjere.

Tereti ih se da nisu uspostavili komunikacijski VHF kanal između broda i opskrbnog kamiona, da nisu podignuli BRAVO zastavu tijekom operacije te da odljevi na palubi nisu bili zatvoreni. To je dovelo do istjecanja oko 3800 litara brodskog goriva na palubu i kroz palubne odljeve u more, stoji u priopćenju.

U međuvremenu Općinsko državno odvjetništvo u Puli ispitalo je osumnjičene i odredilo im mjere opreza - svima je zabranjeno napuštanje boravišta, privremeno su im oduzete putne i druge isprave za prijelaz državne granice te naložena obveza redovitog javljanja nadležnim tijelima.

Iz pulskog tužiteljstva najavljuju kako će tijekom dana ispitati još jednog sirijskog državljanina, i to u svojstvu četvrtoosumnjičenog, dok će nakon zaprimanja dopune kaznene prijave Policijske postaje Labin ispitati i trojicu hrvatskih državljana, također zbog sumnje da su počinili kazneno djelo onečišćenja okoliša.

Nastavak istrage trebao bi pojasniti i što je radila osoba u INI-noj cisterni, dok se gorivo tankalo. A najavljene promjene, nabolje, u funkcioniranju luke Bršica trebale bi zaokružiti ovu ružnu priču. Istraga se nastavlja a traje i čišćenje u raškome zaljevu. Od 250 barki već ih je gotovo polovica očišćena. Brojne male plaže u uvalama Raškoga zaljeva još su crne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!