19:15 / 30.01.2018.

Autor: HRT

Sirijske izbjeglice novi život pronašle u Zadru

-

-

Foto: - / -

Naša zemlja obvezala se prihvatiti sto pedeset osoba koje ispunjavaju kriterije za program međunarodne zaštite.
Od Sirije, preko Libanona i Turske do Hrvatske - put je koji su prošle mnoge sirijske izbjeglice. Nakon prilagodbe u prihvatnom centru u Kutini njih četrdeset novi život počet će u Zadru. Kako je prošao njihov prvi susret s Dalmacijom, provjerila je naša ekipa. 

Dani neizvjesnosti i borbe za goli život daleko su iza sirijskih djevojčica koje su se sa svojim roditeljima napokon zatekle u Zadru. Ratne strahote su iza njih, a prvi su im dojmovi o Hrvatskoj pozitivni. Ne traže mnogo, a smještaj im je osiguran. U Zadru imaju priliku za novi život, novi početak i nove planove. Ne kriju da je Hrvatska bila njihov izbor pri traženju azila.

Inače, naša zemlja obvezala se prihvatiti sto pedeset osoba koje ispunjavaju kriterije za program međunarodne zaštite. Tisuće njihovih sunarodnjaka nisu uspjele prijeći Sredozemno more i stići do europske obale. Nakon loših uvjeta koje su dosad imali, hostel u blizini središta ipak je mnogo bolje mjesto.

Daleko od svoje domovine, ova obitelj dosad je upoznala samo dio kulture zemlje koju je odabrala kao trajno odredište. Svladali su i osnove jezika. A sad ih čeka integracija u društvo koje i samo pamti gorak okus izbjegličkog života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!