Sisački HDZ prozvao gradsku vlast za sporu i neučikovitu obnovu

21.08.2023.

12:40

Autor: T.V./HRT/Hina

Pogled na Sisak koji se nije puno obnovio nakon potresa

Pogled na Sisak koji se nije puno obnovio nakon potresa

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Sisački HDZ prozvao je u ponedjeljak sisačku vlast za sporu i neučinkovitu obnovu nakon potresa, ustvrdivši kako je novac iz Fonda solidarnosti za obnovu Siska propao, jer nije iskorišten.

- Građani Siska se pitaju gdje je cijelo ljeto bila sisačka gradonačelnica, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik gradske organizacije HDZ-a Tomislav Kralj.

Kazao je da su od prošle sjednice Gradskog vijeća prošla tri mjeseca, a na dnevnom redu današnje sjednice nema ni riječi o obnovi. To je razlog, istaknuo je, da vijećnici HDZ-a i koalicijskih partnera, koji čine oporbu u Vijeću, neće sudjelovati na poslijepodnevnoj sjednici.

- Novac iz Fonda solidarnosti za obnovu Siska je propao, jer nije iskorišten. Za razliku od Siska, potresom stradali gradovi Petrinja i Glina, također provode obnovu gradskog središta, a jedino se Sisak i Kristina Ikić Baniček nisu prihvatili posla obnove, rekao je Kralj.

Zbog toga mnogi objekti predstavljaju opasnost za građane. Grad je nakon potresa ostao bez škola, kazališta, kina, muzeja, Starog grada i drugih objekata koji predstavljaju povijesni i kulturni identitet grada. Tijekom ljeta, rekao je Kralj, nije bilo ni gradonačelnice ni njenog zamjenika kojem je profesionalni posao u stranci važniji od grada. Zbog toga se ne zna tko je upravljao Siskom u posljednja dva mjeseca, koja su obilježili nevrijeme i poplave.

- I dok Sisačko-moslavačka županija obnavlja škole diljem županije, pa tako i sisačku Gimnaziju koja će se uskoro otvoriti, Osnovna škola "Ivan Kukuljević", koja je u nadležnosti Grada Siska, još uvijek nije obnovljena, a radovi još nisu ni započeli. Na školi se jedino razvija vegetacija koja je počela rasti i iz dimnjaka, pa će školarci i nadalje ići u OŠ "22. lipnja", u dvije smjene, a roditelji će plaćati skuplji dnevni boravak, kazao je Kralj.

Dodao je kako to znači da 12,8 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti neće biti iskorišteno za obnovu škola.

- Od svih objekata planiranih za obnovu završena je samo zgrada u Gajevoj 1, u koju se uselio Ured gradonačelnice. Od ukupno 27 milijuna eura predviđenih za obnovu sisačkih objekata, potrošeno je nešto manje od 5 milijuna aura, tvrdi Tomislav Kralj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!