18:56 / 01.09.2020.

Autor: V.K./Hina

Sisačko-moslavačka županija: Osigurano 40 tisuća zaštitnih maski

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sisačko-moslovačka županija osigurala za početak školske godine za učenike i nastavnike 40 tisuća zaštitnih maski.
Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić rekao je da je epidemiološko stanje u županiji posljednjih dana sve bolje, a u vezi s mjerama Županijskog stožera Civilne zaštite za početak školske godine za učenike i nastavnike osigurano je 40 tisuća zaštitnih maski.

-
Županija se pripremila za početak nove školske godine, koja počinje u ponedjeljak. Svi učenici od petog do osmog razreda osnovne škole i svi učenici srednjih škola dobit će četiri kompleta platnenih zaštitnih maski, a ukupno smo nabavili 40.000 zaštitnih maski za oko 9000 učenika, djelatnika i nastavnika, rekao je župan Ivo Žinić nakon sastanka županijskog stožera.

Kako je dodao, u školama koje ne mogu osigurati dovoljno prostora, kao na primjer u Petrinji, Glini, Popovači i Novskoj, nastava će se održavati u dvije smjene, a u drugim školama će se organizirati jednosmjenski rad uz poštovanje svih protuepidemijskih mjera.

I u prijevozu učenika poštovat će se te mjere pa ćemo prema potrebi angažirati više prijevoznih sredstava, najavio je Ivo Žinić.

Rekao je da u županiji nema novih žarišta, da je zaraza prenesena iz drugih sredina, uglavnom preko mlađih osoba iz noćnih klubova.  U ustanovama za starije i nemoćne nema zaraze, ali je produljena mjera zabrane posjeta kao i u bolnicama.

Načelnik Županijskog stožera Roman Rosavec rekao je da su na današnjem sastanku bili i predsjednici stožera iz jedinica lokalne samouprave, a pozvao je sve građane da i dalje budu odgovorni i strogo poštuju sve mjere koje su na snazi.

Uz poštovanje usvojenih mjera, kako je rekao, mogu se održavati sve svadbene, kulturne, sportske i druge svečanosti i priredbe i na otvorenome i u zatvorenom prostoru.

Najavio je i obvezno testiranje svih korisnika i djelatnika domova umirovljenika te starijih i nemoćnih osoba. Stožer je izdao preporuku da se odgode svi sajmovi i maturalna putovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!