Sisak: Nove usluge socijalne pomoći

22.09.2021.

15:18

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / HTV

Koronakriza i razorni potres povećali su potrebu za pružanje novih socijalnih usluga pojedinim kategorijama stanovnika, pa je Caritas Sisačke biskupije za svoje područje pokrenuo europski projekt "Razvoj usluge psihosocijalne podrške i poludnevnog boravka".

Kako je rečeno prilikom predstavljanja projekta, njegova je vrijednost 3,6 milijuna kuna nepovratnog novca, od čega je 85% iz Europske unije, a 15% iz državnog proračuna. Voditeljica projekta Danijela Švrga rekla je kako je dio projekta već počeo 1. srpnja, a trajat će 24 mjeseca. 

Mobilni tim Caritasa već pruža psihosocijalnu pomoć osobama s invaliditetom na području cijele biskupije. Osim obilaska obitelji, takva se usluga svakodnevno može dobiti i u prostorijama Caritasa u Sisku. Uslugu trenutačno pružaju tri socijalna radnika i dva psihologa. Druga je usluga korištenje poludnevnog boravka za starije osobe u Oborovu. Za taj projekt organizirat će se prijevoz starijih osoba kako bi im usluga bila što dostupnija, a kvaliteta života bolja. Za te će se potrebe osposobiti pet stručnjaka, a pružanje usluga počinje 1. listopada. 

Ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije Kristina Radić pozvala je stručnjake Centra za socijalnu skrbi i članove organizacija civilnog društva, čiji su predstavnici također bili na predstavljanju projekta, na zajednički rad i umrežavanje u njegovoj provedbi. Kako je zaključila, posljedice koronakrize i potresa osjećat će se još godinama pa će i potrebe za pružanjem socijalnih usluga biti izražene.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!