Sisak: Potpisan ugovor o zamjeni nekretnina između RH i Sisačke biskupije

27.03.2023.

Zadnja izmjena 16:00

Autor: M.M./HRT

Branko Bačić i Vlado Košić

Branko Bačić i Vlado Košić

Foto: HTV / HRT

Sisački biskup Vlado Košić i potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u Biskupijskom ordinarijatu u Sisku potpisali su Ugovor o zamjeni nekretnina između RH i Sisačke biskupije. Potpisani ugovor omogućit će izgradnju stambenog naselja za stradalnike i objekata za potrebe Crkve.

Zamjenom zemljišta do prvog naselja montažnih kuća


Riječ je o zemljištu, do sada u vlasništvu župe Uzvišenja sv. Križa u Sisku, koje će RH koristiti u svrhu zbrinjavanja osoba pogođenih potresom.


Župa sv. Križa u Sisku državi će ugovorom dati nekretninu površine 8366 metara četvornih u Sisku, a RH česticu u sisačkoj Ulici Ivana Fistrovića, pašnjak u Zrinu te česticu o Dumačama.  


- Jednu parcelu dobivamo u Sisku gdje ćemo raditi još jednu crkvu odnosno kapelu, imamo nekoliko kvartova koji nemaju tako blizu crkvu, željeli bismo omogućiti da se tu mogu okupljati naši vjernici. To će biti prilika da napravimo jednu kapelu, a u Dumačama, župa Gora gdje imamo 40 kuća naših katolika, Hrvata iz Kosova koji su godinama bili strpljivi i čekali u kontejnerima pa poslije bili preseljeni u Malu Goricu, prognaničko naselje i dobili su sad kuće koje su dobro i nakon potresa nisu imale velike štete. Na sredini tog naselje je križ na jednoj parceli koju je sada crkva dobila u toj zamjeni, dugo smo se borili da mi to dobijemo ili kupimo, za HRT je rekao mons. Vlado Košić, sisački biskup.


- Učinilo nam se prihvatljivim, a to je rekao bih, bio socijalan i karitativan pristup kako i na koji način riješiti oba naša zahtjeva i međusobno ih povezati. Ovo je bio jedan od tih načina, kazao je Branko Bačić, ministar graditeljstva. 

Na sisačkom Zelenom brijegu niknut će naselje od 35 kuća


- Nakon potpisa ugovora počinje postupak upisa nekretnina, odnosno postupak nabave. To će omogućiti i djelotvorno ostvarivanje projekta programa zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica izgradnjom drvenih montažnih kuća, rekao je Bačić.


Projekt, jedan od 11 modela stambenog zbrinjavanja, iscrpno je predstavio državni tajnik Domagoj Orlić, koji je rekao kako će se u sisačkom naselju Zelenom brijegu izgraditi naselje od 35 kuća i šest modula za potrebe restorana i drugih društvenih sadržaja. Vrijednost projekta je 2,3 milijuna eura.


U objekte će se privremeno smjestiti sadašnji korisnici kontejnera, a nakon što se obnove njihove kuće, naseljem će se za proširenje svojih kapaciteta koristiti Dom za starije osobe za smještaj svojih korisnika.


Kako je najavio Orlić, nakon sisačkoga, slična će se naselja graditi u Petrinji i Glini.


Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak najavio je da će petrinjsko naselje imati 57 kuća, glinsko 4 kuće, a radovi bi trebali trajati samo šest mjeseci. Podsjetio je i na druge objekte javne namjene koja obnavlja Sisačko-moslavačka županija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!