13:20 / 18.02.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Sisak prijavio za obnovu 12 zgrada kulturne baštine

Glazbena škola Frana Lhotke Sisak

Glazbena škola Frana Lhotke Sisak

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Na javni poziv Ministarstva kulture i medija za zaštitu kulturne baštine oštećene u potresima na području Sisačko-moslavačke županije Grad Sisak je pripremio i prijavio devet projekata, a gradske ustanove još tri. 

Kako je priopćeno iz gradske uprave, ukupan prijavljeni iznos je 104 milijuna kuna. Za obnovu Kazališta 21, prema projektu obnove, potrebno je 1,8 milijuna kuna, a na 24 milijuna kuna procijenjena je obnova Gradske vijećnice u Rimskoj ulici. Za jačanje konstrukcije objekta bivše Sisačke banke na Trgu Ljudevita Posavskog, gdje će biti smještena nova gradska knjižnica, Grad je prijavio radove vrijedne 9,5 milijuna kuna.

Kako bi se kulturni sadržaji, radionice, izložbe, koncerti, predstave i kino vratili u Kristalnu kocku vedrine, iz Fonda solidarnosti za obnovu kulturne baštine bit će potrebno izdvojiti 9,3 milijuna kuna. Šteta na krovištu Holandske kuće zbog pada zabata sa susjedne kuće Mueller već je sanirana, ali je potrebno dodatno ojačati konstrukciju, a troškovi su procijenjeni na sedam milijuna kuna.

Obnova zgrade u Ulici kralja Tomislava 40, iz koje je izašlo Općinsko državno odvjetništvo, procijenjena je na 7,7 milijuna kuna. Obnova te zgrade, čiji je vlasnik Grad Sisak, kandidirat će se kroz europske fondove kako bi bila prenamijenjena u novi poduzetnički projekt tzv. co-working prostor, čime će se poduzetnicima omogućiti ušteda korištenjem zajedničke infrastrukture, poput opreme, komunalnih usluga i održavanja.

Nakon potresa vlasnik bivše gradske Munjare tvrtka Tisak odrekla se objekta u korist Grada Siska simbolično za jednu kunu zbog strogih zahtjeva konzervatora pri obnovi tog objekta. Grad je tu zgradu pod zaštitom prijavio za obnovu s namjerom da se prenamijeni u zvjezdarnicu i opservatorij. Obnova je procijenjena na 9,5 milijuna kuna.

Gradski muzej Sisak prijavio je dva projekta na natječaj za obnovu kulturne baštine. Obnova upravne zgrade i depoa vrijedna je 4,3,milijuna kuna, a sanacija i obnova Staroga grada procijenjena je na više od 24 milijuna kuna. Prijavljena je i obnova kuće Striegl, vrijedna 2,6 milijuna kuna.

Osim na kulturnim objektima prijavljenim za Fond solidarnosti, radovi su u tijeku i na drugim objektima. Zgrada u Gajevoj ulici prvi je objekt u vlasništvu Grada na kojem je počela cjelovita obnova, a u njoj su do potresa bile smještene udruge i Upravni odjel za prostorno uređenje i zaštitu okoliša. Nakon obnove, u zgradu će ući gradske službe kako bi mogla početi obnova Gradske vijećnice.

Na popisu prijavljenih projekata na natječaju Ministarstva kulture za obnovu kulturne baštine je i kuća u Frankopanskoj 11, u kojoj je Grad Sisak suvlasnik. Kuća će i dalje imati stambenu namjenu, a za njezinu obnovu predviđeno je 2,5 milijuna kuna. U tijeku je i obnova zgrade područne osnovne škole u Topolovcu, koja se dijelom obnavlja donacijom Mađarske humanitarne službe malteškog reda, a dijelom gradskim novcem. Ta je obnova vrijedna oko dva milijuna kuna, a omogućit će da se učenici i učitelji vrate u svoju zgradu već početkom nove školske godine.

U tijeku su i pripremni radovi na budućem vrtiću u Galdovu. Osnovna škola Galdovo srušit će se i ponovno izgraditi zahvaljujući novcu iz Fonda solidarnosti kojim raspolaže Ministarstvo obrazovanja, a tako će se obnoviti i Osnovna škola Ivana Kukuljevića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!