19:45 / 05.01.2021.

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Sisak: Procjenjuje se šteta na objektima, mnogo crvenih naljepnica

Foto: Dnevnik/HRT

Foto: Dnevnik/HRT

Foto: - / HRT

U Sisku traju i procjene oštećenja objekata, HGSS pomoću dizalice uklanja oštećene dimnjake u središtu grada kako bi bilo sigurno za prolaznike.
U Sisku se otklanjaju posljedice potresa, a nekim zgradama je opasno i približiti se. HGSS pomoću dizalice uklanja oštećene dimnjake u središtu grada, a traju i procjene oštećenja objekata.

➡️ Inženjer HV-a iz Gline: Teško je opisati, ovakve razmjere razaranja nisam očekivao
➡️ Iz Doma zdravlja u Sisku moraju se iseliti sve ambulante
➡️ Najnovije stanje u Petrinji, Sisku i Glini


Grad se žurno sanira, ulice se raščišćavaju, sve službe su na terenu. Trude se raditi najbolje, ali i najbrže što mogu jer,tjedan dana nakon potresa grad i dalje nije potpuno siguran za građane. Jako je puno dimnjaka, crjepova i zidova koji prijete da će se urušiti i na taj način ih dodatno ugroziti.

Pripadnici HGSS-a se pomoću dizalice penju na krovove dviju zgrada kako bi skinuli oštećene, popucale dimnjake i crjepove koji predstavljaju neposrednu opasnost za građane koji prolaze ovim dijelom grada.

- Sad konkretno spuštamo dimnjake, ima ih nekoliko koji su se odvojili i sada ih ovim velikim kranom idemo spustiti na sigurno, objašnjava Martin Glavić iz HGSS-a Istra za HRT-ov Dnevnik.

Građani i dalje žive u velikom strahu i neizvjesnosti, tlo pod nogama im se i dalje trese. Požalili su se da tjedan dana nakon potresa oni i dalje ne znaju kome se obratiti za pomoć, posebice kada je u pitanju sanacija.

Prema posljednjim informacijama statičari su do sada zaprimili 4500 prijava oštećenih objekata koje treba pregledati. Do sada je pregledano nešto malo više od tisuću objekata. U starom dijelu grada na zgradama se može primijetiti mnogo crvenih naljepnica koje označavaju da objekt nije siguran za korištenje.

- Vidjela sam preko televizije dosta toga, ali uživo je grozno. To nije naš grad, kaže Jasna Trajbar Marinčić iz Siska.

- Teško smo sve podnijeli, ali da budem najiskrenija, jedino mi je važno da su mi djeca i unučad živa, a grad će se izgraditi, bitni su ljudi i životi, kaže Vesna Potkršek Kolić.

Ono što je bitno za napomenuti je da je humanitarna pomoć i dalje stiže. Gradonačelnica je istaknula da su i dalje kao i cijeloj županiji najtraženiji kontejneri i kamp kućice. Do sada se u takav smještaj uselilo 18 obitelji, a zahtjeva je više od 200.

Sisak je danas posjetio premijer Plenković, obišao je bolnicu, a nakon toga i razrušeni centar grada. Svoj posjet završio je u dvorani Karitasa u kojoj se i dalje prikuplja, razvrstava i dijeli humanitarna pomoć onima kojima je najpotrebnija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!