Sisak: Svečano obilježena 31. obljetnica 120. brigade HV-a "Ban Toma Bakač"

01.09.2022.

13:25

Autor: V.K./HRT/Hina

31.obljetnica 120. brigade HV

31.obljetnica 120. brigade HV

Foto: Nikola Cutuk / Pixsell

Prigodnom svečanošću u Sisku je u četvrtak obilježena 31. obljetnica ustrojavanja 120. brigade Hrvatske vojske "Ban Toma Bakač" kroz koju je prošlo više od 2500 branitelja, uglavnom građana Siska.


Brigada je odigrala važnu ulogu u obrani domovine, jer su njezini pripadnici, početkom rata, čvrsto držali obrambene položaje od Pole i Komareva, do Novog Sela, Novog Pračna, Mošćenice, Vurota i Bresta. U obrani Siska i drugih mjesta, poginulo je 27 branitelja iz sastava brigade.

Počast poginulima i zahvalu drugim pripadnicima brigade, na svečanosti su odali izaslanici najviših državnih dužnosnika, među kojima izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS-a, brigadir Damir Stručić, izaslanik predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Špiro Janović, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Magdalena Komes, izaslanik ministra obrane Damir Vidaković, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i brojni drugi.

Špiro Janović naglasio je da je riječ o važnom datumu jer je na taj dan osnovana jedna od važnih postrojbi u Domovinskom ratu.

- Uloga postrojbe u obrani Siska, a time i nastanku hrvatske države, nemjerljiva je. Često se govorilo o Vukovaru, Dubrovniku i drugim gradovima, međutim, Sisak je bio jedno od najvažnijih i nažalost najkrvavijih bojišta, o čemu govori i žrtva pripadnika brigade za njenog kratkog postojanja. Tu žrtvu nikada ne smijemo zaboraviti, rekao je Janović.

Osnivanje 120. brigade jedan od najvažnijih događaja s početka Domovinskog rata

Magdalena Komes je, uz ostalo, napomenula kako su pripadnici brigade nadvisili važnost velikana hrvatske povijesti po kojem je brigada dobila ime.

Župan Celjak je osnivanje 120. brigade ocijenio kao jedan od najvažnijih događaja s početka Domovinskog rata. Pripadnici brigade, kako je rekao, branili su i stvarali našu domovinu na širem sisačkom području. Osim poginulim braniteljima, posebnu počast, kako je dodao, treba odati i generalu Vladi Hodalju, koji je bio jedan od rijetkih školovanih časnika HV-a na početku Domovinskog rata.

Jedan od zapovjednika u brigadi, Viktor Šprajc, napomenuo je da je socijalni i stranački status pripadnika brigade bio raznolik, pa je postrojba bila preslika strukture stanovništva i županije i grada.

Uoči svečanosti, počast poginulim pripadnicima brigade, kao i svim poginulim hrvatskim braniteljima, odana je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomenik poginulim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana, te uz središnji križ sisačkog Gradskog groblja Viktorovac. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!