14:43 / 06.04.2019.

Autor: Sani Lukić/V.K./HRT

Sitna slova i potpisi - muke po osiguranju

-

-

Foto: - / -

Željko Held osigurao je 209 ovaca i za uginuće pojedinih nakon sklapanja ugovora osiguranje je isplaćivalo odštetu - sve dok šteta nije prešla 10 tisuća kuna. Tada mu je, kaže, poslan aneks ugovora.
Željko Held osigurao je ovce kod Triglav osiguranja na 10 tisuća kuna. Nakon što je primio odštetu zbog uginuća nekoliko njih pozvali su ga da potpiše dodatak ugovoru na još 20 tisuća kuna zbog klauzule o malusu. Ona se aktivira ako šteta preraste 70% iznosa osiguranja. Kaže da je odbio potpisati dodatak a da mu spomenuta klauzula nije ni predočena. Uskoro doznaje da je netko u njegovo ime potpisao novi ugovor. Slučaj je završio na sudu. Priča Potrošačkog koda.

Željko Held
osigurao je 209 ovaca i za uginuće pojedinih nakon sklapanja ugovora osiguranje je isplaćivalo odštetu - sve dok šteta nije prešla 10 tisuća kuna. Tada mu je, kaže, poslan aneks ugovora.

- Naravno da nisam potpisivao. Otišao sam u njihovu poslovnicu u Daruvar i tražio da mi objasne što je to. Šefice nije bilo, ali jest njihova agentica koja je bila prisutna kada smo potpisivali i sklapali ugovor. Rekla je da joj je žao, da ni ona za to nije znala, da im je bilo rečeno da to ne spominju. Ta klauzula o malusu je trebala biti meni uručena, trebala je biti spomenuta. Međutim, ona je odbila potpisati aneks ugovora i onda je u njezino ime šefica i voditeljica ureda načinila aneks i potpisala nju. To ona i priznaje, govori Željko Held iz Velike Barne.

Budući da nije potpisao dodatak, Željko kaže kako je vjerovao da je time osiguranje raskinuto, sve dok mu nakon godinu ili dvije - nakon uginuća još četiri ovce - nije stigao račun od 16 tisuća kuna.

- Onda sam išao pitati o čemu se tu radi i onda sam saznao da je moj potpis krivotvoren na tim ugovorima, znači na aneksu, i na osnovu tog krivotvorenog  potpisa me je njihovo računovodstvo zadužilo s dodatnih 20 tisuća, priča Held.

- Ne, nije mu uopće spomenuta klauzula. Znači nije mu ni objašnjena prilikom prezentacije proizvoda, isto tako prilikom potpisivanja. Na ugovoru piše da je klauzula sastavni dio ugovora, međutim, ona kao takva njemu nije nikad bila ni prezentirana ni predstavljena. On za nju nije znao, kaže Anita Jambrović, bivša djelatnica osiguranja.

Za ugovor o osiguranju životinja iz Triglav osiguranja pak ističu:

Željko Held je potpisao i prihvatio ugovor sa svim njegovim sastavnim dijelovima, od kojih je i klauzula o malusu, što je na polici osiguranja navedeno na istaknutom mjestu, kao posebno ugovaranje. Sadržaj te klauzule govori o tome da se godišnja premija osiguranja usklađuje po isteku osigurateljne godine, na temelju štetnog rezultata, koji predstavlja omjer između šteta i premije. Na temelju iznosa prijavljenih i likvidiranih šteta, uz primjenu ugovorene klauzule o malusu, osiguratelj je osiguraniku obračunao doplatak na premiju osiguranja, koji doplatak Željko Held nije platio.

- Sitnim slovima pisalo je da je klauzula o malusu sastavni dio ugovora. Priznajem, nisam pročitao sitna slova. Međutim, ako je sastavni dio trebali su mi je uručiti, trebali su me upozoriti u razgovoru na to. Međutim, to se nije dogodilo, oni su meni rekli da je stado osigurano na 209 tisuća, da mirno spavam, govori Held.

Triglav osiguranje pokreće naplatu sudskim putem.

- I da apsurd bude veći, sud je donio prvostupanjsku presudu da ja to moram platiti. Naravno da sam upozoravao sud da to nije moj potpis. Malo dijete može zaključiti da to nije moj potpis jer je potpis specifičan. Vidi se da se netko igrao i nevješto to učinio. Tražili smo grafološko vještačenje i ukazivali na kazneno djelo, međutim sudac općinskog suda nije prihvatio naš zahtjev, ističe Held.

Iz Udruge za zaštitu potrošača poručuju da - ako korisnik ne potpiše osiguranje, onda je ono nevaljano.

- Očito se radi o falsificiranoj ispravi za koju ima razloga da podnese optužni prijedlog, odnosno da se obrati državnom odvjetništvu koje je dužno provesti određeni postupak. U tom slučaju, gospodin kad podnese takvu prijavu, može zatražiti odgodu ovrhe, naglasila je Iskra Maras iz udruge Potrošač, Split.

Željko Held ističe kako će se žaliti na prvostupanjsku presudu te će od suda tražiti grafološko vještačenje potpisa. Od traženja prava, poručuje, neće odustati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!