Lokaliziran požar na području Visočana

13.07.2022.

19:13

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Željko Šoša, predsjednik županijske vatrogasne zajednice Zadar

Željko Šoša, predsjednik županijske vatrogasne zajednice Zadar

Foto: Dnevnik / HRT

Oko 20 sati lokaliziran je požar na području Visočana, koji je buknuo u srijedu prijepodne, rekao je Hini zadarski županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić.

Vatra je poharala ogromno područje, još nismo procijenili ukupnu površinu, i sad nas čeka noćno dežurstvo na rubovima požarišta, dodao je Rudić te naglasio kako je najvažnije da nije bilo žrtava i uništenih objekata.

Više od 40 gasitelja s vatrom se borilo od 11 sati prijepodne, kada se na cesti od Duševića prema Visočanima požar sa zapaljenog dostavnog vozila proširio na okolno raslinje.

Zbog jakog vjetra koji je stalno mijenjao smjer, vatra je u jednom trenutku zaprijetila kućama i gospodarskim objektima. Požar se poslijepodne širio prema Lovincu, gdje je i lokaliziran, rekao je Rudić.

U gašenju su sudjelovali Javna vatrogasna postrojba Zadar, Interventna vatrogasna postrojba te DVD-ovi iz Ražanca, Nina, Paga, Posedarja i Sv. Filipa i Jakova, dva protupožarna aviona Canadair i tri Air tractor.


Šoša: Kuće su obranjene

- S obzirom na to kako je bilo tijekom dana sada je, mogli bismo to tako reći, dobra situacija. Požar još nije stavljen pod kontrolu, iako ga vatrogasci ipak drže pod kontrolom, izvijestila je novinarka Žana Ljuština u središnjem Dnevniku HTV-a prije razgovora s vatrogasnim zapovjednikom.

- Situacija je prilično dobra. Obranili smo kuće u Visočanima. Isto tako presjekli smo put požaru u pravcu prema kućama u Lovincu. S obzirom na jak vjetar i dužinu fronte od oko 4 do 4,5 kilometara i širinu 200 do 1000 metara, bit će dosta posla kako će puhnuti vjetar jer će se dizati plameni jezičci. Tu smo, imamo 40 gasitelja, 18 vozila, jedan je kanader, dva zračna traktora. Danas smo u jednom trenutku gotovo ugasili požar, no kanader je mora ići na dopunu goriva i u tom trenutku nam se požar ponovno razbuktao i proširio. Bitno je da čuvamo sve objekte i da nitko ne bude povrijeđen, rekao je Željko Šoša, predsjednik županijske vatrogasne zajednice Zadar.

Galerija
Požar u Visočanima prijetio kućama, Foto: Milan Štura/HRT
Požar u Visočanima, Foto: Milan Štura/HRTPožar u Visočanima, Foto: Milan Štura/HRTPožar u Visočanima, Foto: Milan Štura/HRTPožar u Visočanima, Foto: Milan Štura/HRTPožar u Visočanima, Foto: Milan Štura/HRTPožar u Visočanima, Foto: Milan Štura/HRT

Govoreći o tome kako je u jednom trenutku vatra zaprijetila kućama rekao je kako imaju dosta zemaljskih snaga.

- Uspjeli smo obraniti selo Visočane. Hvala i mještanima koji su bili na usluzi, od donošenja pića do svega što je bilo potrebno. Vatrogasci će ostati cijelu noć na terenu, možda čak i sutra dobar dio dana. Vjetar je jak, vatra se razbukta jako brzo, a vjetar će se smiriti negdje oko 23 sata, rekao je Šoša.

Vatrogasci pozivaju na dodatan oprez

- Ponovno apeliramo na građane na dodatan oprez s obzirom na iznimno nepovoljne meteorološke uvjete, koji uključuju vrlo veliku opasnost od izbijanja šumskih požara na području gotovo cijele Hrvatske, izjavio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

HVZ podsjeća građane da je zabranjeno spaljivanje korova, osobito za vjetrovita vremena, korištenje roštilja u prirodi te bacanje opušaka i bilo kakvo drugo neodgovorno ponašanje koje može uzrokovati požar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!