12:45 / 08.09.2020.

Autor: I.D./HINA

"Situacija u Otočcu je ozbiljna"

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Epidemiolog Stanić smatra da je stanje u Otočcu ozbiljno te je predložio i zatvaranje škola na određeni rok, zbog velikoga broja novooboljelih u gradu.
Od 11 novooboljelih osoba od bolesti COVID-19 u Ličko-senjskoj županiji - devet ih je u Otočcu, po jedna osoba u Udbini i Perušiću. Epidemiolog Ivan Stanić ocijenio je da je u Otočcu "situacija ozbiljna", a gradonačelnik je za 13 sati sazvao izvanrednu sjednicu Stožera civilne zaštite.

U Otočcu je sada 27 aktivnih slučajeva. Na koronavirus pozitivan je jedan korisnik Doma za starije i nemoćne, po jedan djelatnik u srednjoj i osnovnoj školi, zaraženo je i nekoliko djece, te se očekuje propisivanje strožih protuepidemijskih mjera.

Postroženje epidemioloških mjera predložio je u ponedjeljak gradski Stožer civilne zaštite, s mjerama se suglasio Županijski stožer i poslao prijedlog u Stožer civilne zaštite RH, te se sada čeka odobrenje s nacionalne razine, rekao je Hini načelnik Stožera Ličko-senjske županije Vice Nekić.

Prijedlog se odnosi na odgađanje svih odgodivih manifestacija, ograničavanje broja ljudi na obiteljskim okupljanjima na 20, na svadbama i sprovodima na 50, na zabranu posjeta Domu za starije i nemoćne u narednih mjesec dana, do daljnjega je obavezno nošenje maske u školi (osim za niže razrede), bez obzira na osiguran razmak, te na obavezno nošenje maske u ugostiteljskim objektima, osim za stolom pri konzumaciji jela i pića.

Stanić predlaže zatvaranje škola na neko vrijeme, gradski Stožer dvoji

Epidemiolog Stanić smatra da je stanje u Otočcu ozbiljno te je predložio i zatvaranje škola na određeni rok, zbog velikoga broja novooboljelih u gradu, no gradski Stožer dvoji je li to potrebno, jer nitko od novooboljelih nije jučer bio ni u Osnovnoj školi Zrinski i Frankopani, ni u Srednjoj školi Otočac.

Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac rekao je da očekuje da se danas proglase postrožene mjere koje su jučer predložili, ali smatra da ne treba zatvarati škole, jer za to nema razloga, jer, koliko se za sada zna, nitko od zaraženih nije bio u školama.

Osim u Otočcu, po jedna je oboljela osoba u Udbini i Perušiću, a u Udbini je zaražen i jedan djelatnik Doma za starije i nemoćne. Iako je u tijeku epidemiološka obrada kontakata, Stanić je ponovio da treba raditi samo ono i sve ono što stožeri preporučuju već mjesecima.

- Svi štićenici i djelatnici domova i sva druga populacija trebaju striktno provoditi mjere koje su za njih propisane, poručio je Stanić.

Županijski je Stožer izvijestio da je do sada u Ličko-senjskoj županiji oboljelo 98 osoba, 40 je aktivnih slučajeva, 57 osoba je izliječenih, a jedna osoba je umrla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!