Sjećanje na Blagu Zadru

16.10.2018.

08:11

Autor: D.M./HRT

default error photo
U Crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju služena je sveta misa za sve poginule i nestale vukovarske branitelje, a na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru položeni su vijenci.
Prošlo je 27 godina od pogibije legendarnog zapovjednika obrane Borova naselja i Trpinjske ceste, general-bojnika Blage Zadre. U Crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju služena je sveta misa za sve poginule i nestale vukovarske branitelje, a na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru položeni su vijenci.General bojnik Blago Zadro poginuo je u obrani Vukovara, nedaleko od Trpinjske ceste u Borovu naselju 16. listopada 1991., gdje je bio zapovjednik obrane. Iako nije bio vojno školovan, kao zapovjednik 3. bojne legendarne 204. vukovarske brigade pokazao se izvrsnim organizatorom obrane Borova Naselja. Pod njegovim vodstvom na Trpinjskoj cesti, koja je zbog toga i prozvana 'Groblje tenkova', zaustavljena je oklopna sila JNA i uništeno na desetke srpskih tenkova i oklopnih transportera.Jedan je od osnivača vukovarskog HDZ-a. Činom general bojnika odlikovao ga je posmrtno pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i jedini je vukovarski branitelj s tako visokim vojnim činom. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1998. iz masovne grobnice na Novom groblju zajedno s 937 drugih žrtava srpske agresije na Vukovar, a pokopani su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata uz posmrtne ostatke njegova sina Roberta koji je 1992. poginuo na hercegovačkom ratištu.

Na našoj usluzi HRTi pogledajte dokumentarni film Darka Dovranića. Priča je to o obitelji Blage Zadre. Uz suprugu Katicu i majku Milu, u filmu govore njegov sin Tomislav te braća Pavo i Stanko. Korišteni su arhivski VHS materijali iz obiteljske zbirke i zbirke Tomislava Merčepa te Hrvatske radiotelevizije. O Blagi kao zapovjedniku govore samo njegovi suborci s Trpinjske ceste.

VUKOVARSKI JUNAK BLAGO ZADRO, dokumentarni film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!