11:37 / 16.10.2020.

Autor: Zrinka Perić/P.F./T.V./Dnevnik/HRT

Sjećanje na heroja Blagu Zadru

-

-

Foto: - / -

Pod njegovim vodstvom uništeni su deseci srpskih tenkova i transportera zbog čega je Trpinjska cesta prozvana i grobljem tenkova.
Točno je 29 godina od pogibije jednog od najvećih heroja Domovinskog rata i simbola otpora Vukovara, general-bojnika Blage Zadre. Pod njegovim vodstvom uništeni su deseci srpskih tenkova i transportera zbog čega je Trpinjska cesta prozvana i grobljem tenkova.  - Želim se zahvaliti svim ljudima koji 29 godina dolaze s nama zajedno podijeliti tugu, bol i ponos i jako nam to znači u ovim teškim trenucima i od srca im zahvaljujem, rekao je Tomislav Zadro, sin Blage Zadre.

- Složna braća kuću grade. Najlakše je razarati, treba nešto stvoriti, da ova mladost živi i da gleda nešto lijepo i hvala vam puno, rekla je Kata Zadro, supruga Blage Zadre.

- Danas 2020. godine životni stil, ideali i način na koji je general-bojnik Blago Zadro vidio Hrvatsku po mnogo čemu možemo primijeniti taj njegov životni stil i pristup, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Na Trpinjskoj cesti ratne '91. svi konci bili su u Blaginim rukama. Hrabri zapovjednik u borbu je uvijek kretao prvi.

- Kad je odlazio u akciju, njegov sin Tomislav mu je htio dat pancirku, rekao mu je - tata, uzmi pancirku. On je rekao - nemaju je moji vojnici, neću je ni ja nositi, rekao je Stipo Mlinarić, suborac Blage Zadre.

Poginuo je na današnji dan pokošen rafalom kod Vinogradske ulice. Sve se raspalo kad je on poginuo.

- Svi smo se nadali da Vukovar neće pasti i da ga nikada neće osvojiti da neće pasti; kad je Blago poginuo, i moral ljudi je počeo padati, kaže Tomislav Josić, vukovarski branitelj i suborac Blage Zadre.

Na obljetnicu Blagine smrti u Vukovar su stigli njegovi suborci, prijatelji i državni vrh.

- Tuga je zbog toga, a ponos je da za domovinu, obitelj, to je najsvetije i da smo spremni dati vlastiti život, ističe ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman.

Nakon polaganja vijenaca nepoznati muškarac ministru je postavio pitanje zašto srbijanska vlada još negira postojanje logora.

- Mi trebamo i miru dijalogu sve te probleme rješavati, nažalost teško je povijest vratiti, teško je živote vratiti, ali je važno s druge strane njihove greške i njihovo priznanje, odgovorio mu je ministar.

Jer za mnoge Vukovarce nema mira bez istine o nestalima. Dugujemo to, kažu, ovim herojima.

- Koji su '91. godine stali goloruki stali u obranu protiv velikosrpske agresije ovim putem im želimo zahvaliti, povijest je već ispisana, rekao je Marijan Pavliček, dogradonačelnik Grada Vukovara.

Ime Blage Zadre zlatnim je slovima utisnuto u spomeniku na mjestu njegova "kraja". Jednostavnog kakav je i Blago bio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!