16:56 / 02.03.2021.

Autor: Ivana Nežić/Regionalni dnevnik/HRT

Sjećanje na labinske rudare

sjećanje na labinske rudare

sjećanje na labinske rudare

Foto: HRT / HRT

Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike danas će svečano biti osvijetljen "labinski div" šoht, simbol toga kraja. Sto godina prošlo je od prvog ustanka labinskih rudara, prvog organiziranog antifašističkog otpora na svijetu, koji je utro put Istre i Europe ka antifašizmu. Zato se na Labinštini danas slavi 100. obljetnica Labinske republike. 

Na novouređenoj "Krvovoj placi" tračnice koje vode do ulaza u rudnik. 2. ožujka 1921., upravo na ovom trgu, pobunili su se protiv talijanskih vlasti.

- To je bilo 2, 3 godine poslije Oktobarske revolucije i imali su crvenu zastavu sa srpom i čekićem i oni su nosili crvene trake oko ruke, kao znak raspoznavanja kad su imali crvene straže - priča Šime Martinović.

Osnovali su svoju Republiku, koja je trajala 37 dana. Velika je to obljetnica za rudare i mještane, a jubilej - sav u znaku rudarstva. Slavit će se, koliko je trajala Republika, 37 dana.

- Organizirat ćemo interpretativne šetnje, štorije po Labinu, na jedan simpatičan način vodičkinje vode kroz starogradsku jezgru kao i kroz pod Labin - otkriva Astrid Glavičić, direktorica TZ Labin.

Od večeras će biti osvijetljeni rudarski spomenici.

- Osmislili su ih kreativci iz kreativnih tvrtki u Labinu manje više, fokus smo stavili na objekte koji nas najviše podsjećaju na našu prošlost - objašnjava Borjan Batagelj, pročelnik UO za društvene djelatnosti Grada Labina.

Svečanost će danas nazočiti i predsjednik republike Zoran Milanović. On će upaliti šoht, kao trajno sjećanje na sve rudare.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!