15:24 / 26.07.2018.

Autor: Hina/HRT

Sjećanje na pogibiju hrvatskih redarstvenika u Strugi Banskoj

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Mile Blažević i Željko Filipović opasani eksplozivom bacili su se na neprijatelje koji su napadali prema Hrvatskoj Kostajnici, vodeći pred sobom hrvatske civile kao živi štit.
U Strugi Banskoj obilježena je 27. godišnjica pogibije dvojice hrvatskih redarstvenika Mile Blaževića Čađe i Željka Filipovića koji su se opasani eksplozivom bacili na kolonu neprijateljske vojske, dok je od Dvora napadala prema Hrvatskoj Kostajnici, vodeći pred sobom hrvatske civile kao živi štit.

Struga Banska u sjećanju hrvatskog naroda trajno uživa mjesto neponovljivog herojskog čina kojeg zaborav ne može dotaknuti, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović prisjećajući se Čađe, junaka Banovine, i Filipovića koji se obrani pridružio kao prometni policajac iz Dugog Sela. Komemoracija je zbog toga i započela zvukom policijskih motora na kojima su prometni policajci donijeli hrvatsku zastavu i predali je specijalcima koji su je podignuli na stijeg.

Božinović se prisjetio i civila iz Zamlače i Struge Banske koje je neprijatelj postrojio u živi štit u kojem su gotovo šest sati, pod  psihičkom torturom hodali zarobljeni, uzdignutih ruku, bez izlaza. Trebali su neprijatelji tada znati da hrvatski policajac i branitelj nikada neće zapucati na svog suborca i svog susjeda, kazao je Božinović. Dodao je i da je hrvatska policija i danas suočena sa zahtjevnim izazovima širih, međunarodnih razmjera zbog čega se u MUP-u sustavno ulaže i razvija materijalni, tehnički i ljudski potencijal hrvatske policije kako bi ona ostala stup sigurnosti.

Uz obitelji poginulih policajaca na komemoraciji su sudjelovali i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, posebni savjetnik ministra unutarnjih poslova Mladen Markač, načelnici policijskih uprava te sisačko-moslavački župan Ivo Žinić. Na obali Une ministar je uručio medalje djeci iz Kajak kanu kluba "Kupa" iz Petrinje, sudionicima 1. Memorijalnog spusta čamaca "Heroji hrvatskog Pounja".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!