Sjećanje na pothvat Danijela Borovića

04.02.2022.

20:11

Autor: Hrvoje Matejčić/Dnevnik/HRT

Sjećanje na pothvat Danijela Borovića

Sjećanje na pothvat Danijela Borovića

Foto: HTV / HRT

Zbog hrabrog i junačkog bijega MIG-om 21 iz flote agresorske JNA, jučer odlikovani pilot, umirovljeni pukovnik Danijel Borović danas je tradicionalno posjetio vojni aerodrom Željavu. Odatle je poletio nadzvučnim borbenim zrakoplovom kojim su se zatim koristile snage hrvatskog ratnog zrakoplovstva kao prvim borbenim avionom.

Zajedničkom fotografijom zahvalio je tako naš poznati fotograf milenijskih fotografija Šime Strikoman obitelji Borović i okupljenim braniteljima te znatiželjnicima koji se tradicionalno na Željavi prisjećaju njegova velikog pothvata.

- Cijeli taj dio leta je bio dramatičan zato što nisam imao navigaciju. Nije bilo ničega - uzdaj se u sebe, kurs. Brzina, vrijeme, pilotski spašavanje po Kvarneru i traženje nekog sigurnog orjentira da bi došao do Pule, prisjeća se Danijel Borović.

Iz eskadrile koja je vježbala kasno poslijepodne iz grupe je nestao Borović, a iz Bihaća u koordiniranoj tajnoj akciji i njegova obitelj. Tjerala ih je, kaže supruga Snježana Borović - vjera i nekakav inat. Čvrsto su vjerovali da će uspjeti u tome, što su na koncu i napravili.

Nakon preleta Rudolfa Perešina u Austriju MiG-om, kojim se Hrvatska, na žalost, nije mogla koristiti, Danijel Borović svoj zrakoplov odlučuje spustiti u Hrvatskoj. To su nakon njega učinila još dvojica pilota, Ivica Ivandić i Ivan Selak. Danijel je za svoj čin odlikovan nakon 30 godina.


Borović: Nitko od četvorice nije postao general 

- Ja mu na tom čestitam. Tu bih htio naglasiti da je udruga branitelja dva puta pisala prijedloge za odlikovanje Danijela Borovića, kaže Ivica Jandrić, predsjednik UBDR-a Plitvička Jezera.

- Od nas četvorice nitko nije postao general, što je tragedija za hrvatsku državu i za hrvatsku vojsku. Jer su neki drugi napredovali po nekakvim drugim kriterijima. Sad je malo kasno o tome pričati, dodaje Borović.

O tome nije htio pričati ni zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michael Križanec koji je s izaslanstvima Sabora, Vlade i predsjednika države položio vijence i zapalio svijeće za stradale branitelje na spomen-obilježju u Korenici. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!