Pakleni svibanj 1992. mnoge je brodske obitelji zavio u crno

03.05.2022.

19:57

Autor: Višnja Ružojčić/Silvio Stilinović/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Sjećanje na žrtve agresije

Sjećanje na žrtve agresije

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Na današnji dan prije 30 godina Slavonski Brod proživio je najteže trenutke u Domovinskom ratu. Cjelodnevna granatiranja odnijela su 16 života, a 60 stanovnika je ranjeno. Jedna je avionska bomba usmrtila šestero djece.

Pakleni svibanj 1992. mnoge je brodske obitelji zavio u crno. Ivanina je kći poginula na kućnom pragu.

- Izašla je malo zraka uhvatit, više nije mogla bit u podrumu na Slavoniji 2. Izašla je van, granata je pala i ubila ju je, rekla je Ivana Jurković, majka poginule djevojčice.

- Sjetite se koliko je ljudi poginulo na ulicama našeg grada. Jedanaest tisuća tisuća granata, probajte to prebrojiti, kaže Mato Pudić, predsjednik HVIDR-e Slavonski Brod.

Pakao se nastavio i u ljetnim mjesecima. Sve dok je bjesnio rat u bosanskoj Posavini. Ni dječja igrališta nisu bila pošteđena bombi. Jedna je usmrtila Zdenkina sina.

- Imao je 12,5 godina. Tada je i kćer moja ranjena. Na tom istom mjestu. Srećom treća koja je bila s njima, prošla je bez fizičkih ozlijeda. Ali ostale su joj rane na duši, kaže Zdenka Mijatović, majka poginulog dječaka.

Da manje bole pomažu im susreti i sjećanja.

- Imam osjećaj da mi ona stalno govori, i po noći da me budi: mama ti moraš ići moraš to reći, kaže Ivana Jurković. 

- Ja se njega sjećam stalno ... i on je uvijek s nama. A sad sam došla da s drugim roditeljima suosjećamo zajedno, kaže Anka Ećimović, majka poginulog dječaka.

Polože vijence i zapale svijeće s mnogim građanima. Nedostaju gradu njegova djeca, 28 djevojčica i dječaka.

- Zbog toga se mi okupljamo ovdje sa ciljem da se takve strahote ne zaborave, rekao je Špiro Janović, izaslanik predsjednika Vlade, državni tajnik u Ministarstvu branitelja.

- Nama nitko ne treba reći tko nam je ubio djecu. Mi to svi znamo, samo trebamo to dokazati. Trebamo prikupiti što više podataka. I onda dati u proceduru, rekla je Julijana Rosandić, predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata.

Jer žele da za zločin napokon netko odgovara i da žrtve pronađu svoj mir.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!