Sjećanje na žrtve Borova naselja i Nadina

19.11.2022.

19:42

Autor: Renata Waldman/Kristina Tartaro/Dnevnik/P.F./HRT

Sjećanje na žrtve Borova naselja i Nadina

Sjećanje na žrtve Borova naselja i Nadina

Foto: Dnevnik / HRT

Nastavljeno je obilježavanje tužnih godišnjica u studenom. Nakon sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, danas smo se prisjetili strašnih stradanja civila i branitelja u Borovu naselju i Nadinu.


Godišnjica stradanja Borova naselja

Nakon dana sjećanja na žrtvu Vukovara, obilježava se trideset prva godina strašnih stradanja civila i branitelja u vukovarskoj četvrti Borovo naselje. Tamošnje skladište nekadašnje tvornice Borovo Commerce služilo je za vrijeme opsade grada kao sklonište, ali i pričuvna ratna bolnica, u kojemu se u trenutku ulaska agresora nalazilo oko 1500 ljudi. Na današnji dan 1991. godine ubijena je 51 osoba, 48 ih se i danas vode kao nestali.

Više u prilogu novinarke Renate Waldman:

Boško Marin, pripadnik 204. vukovarske brigade, koji se zatekao u Borovo Commerceu 19. studenog 1991., rekao je u u razgovoru za HRT da su Srbi pozvali dragovoljce koji žele evakuirati civile iz Borovo Commercea, no da je to bio "blef" jer su ranjenici, rekao je, već bili izvučeni.

- Kada smo došli tamo, dočekala nas je četnička armada, novosadski korpus, morali smo se predati, a spasio sam se slučajno, iako su me već izveli na strijeljanje, rekao je.

Naglasio je da od onih koji su ih vodili na strijeljanje još nitko nije procesuiran, iako dokazi postoje.

- Dok smo živi čekamo pravdu, rekao je.

Poručio je da suživot mora postojati i da mržnju ne treba gajiti.

Sjećanje na žrtvu Borova naselja pratili smo iz minute u minutu:

Sjećanje na žrtvu Nadina

Dan nakon strašnog zločina u Škabrnji agresor je te 1991. godine svoj krvavi pir nastavio i u samo nekoliko kilometara udaljenom Nadinu. Paravojne srpske postrojbe i pripadnici JNA ubili su 14-ero civila, a ostale protjerali. Poginula su petorica branitelja, tri osobe su nestale. Malo mjesto danas se posebno sjeća svoje žrtve u Domovinskom ratu.

Više u prilogu novinarke Kristine Tartaro:

Tužna godišnjica stradanja Nadina:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!