14:00 / 27.01.2021.

Autor: M.Š./Hina

Sjećanje na žrtve holokausta u Varaždinu, počela obnova sinagoge

Židovsko groblje Varaždin

Židovsko groblje Varaždin

Foto: Marko Jurinec / PIXSELL

Polaganjem vijenaca i cvijeća pokraj spomen-ploče na Židovskom groblju u Varaždinu u srijedu je obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, a gradonačelnik Ivan Čehok tom je prigodom istaknuo da je počela obnova varaždinske sinagoge.

Ivan Čehok je rekao da je Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta prilika na sjećanje na židovsku zajednicu, koja danas u Varaždinu više ne postoji.

- Mi smo u Varaždinu, da ne ostane sve samo na komemoraciji riječima, prionuli i rekonstrukciji sinagoge. Vremenska koincidencija je da je sinagoga posvećena 1861. godine, a 80 godina nakon toga, 1941. godine, Varaždin nažalost postaje prvi Judenfrei grad u Hrvatskoj, istaknuo je Čehok.

Kako je podsjetio, pripadnici židovske zajednice su tijekom ustaškog pokreta bili istrijebljeni, više nisu postojali kao zajednica.

- Ali sad, gotovo 80 godina nakon toga, mi obnavljamo sinagogu, rekao je Čehok.

Gradonačelnik je dodao da je obnova sinagoge u prostor namijenjen kulturi najbolji način da se vrati dug jednoj vrlo vrijednoj zajednici koja je ostavila trag u varaždinskoj prošlosti.

Na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta na Židovskom groblju u Varaždinu bio je i predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal, koji je istaknuo da se Židovska općina Varaždin ugasila 1948. godine.

Zadnji član tadašnje židovske zajednice odselio je u Izrael i Židovska općina Varaždin prestala je s postojanjem.

- Čakovečka Židovska općina preuzela je neke formalne zadatke koje mora obaviti u ime varaždinske Židovske općine. Postoji nekoliko Židova koji su još ovdje, ali zajednica ne postoji, rekao je Pal.

Židovsko groblje u Varaždinu zaštićeno je kulturno dobro, a Grad Varaždin namjerava obnoviti grobnu kuću uz pomoć Ministarstva kulture.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!