Sjećanje na žrtve logora smrti

24.06.2022.

19:49

Autor: Kristina Štrbac/Dnevnik/HRT

Obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno 1941.

Obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno 1941.

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Dan je sjećanja na žrtve ustaških logora u Gospiću, Jadovnom i na Pagu, prvih logora smrti na području tadašnje NDH. Komemoraciju su, pokraj Šaranove jame na Jadovnom organizirali Srpsko narodno vijeće, Koordinacija židovskih općina i Savez antifašističkih boraca i antifašista.

Osamdeset jedna godina prošla je od osnivanja logora smrti u dolini Velebita zapadno od Gospića. Broj okupljenih pokazao je da zločini ni danas nisu zaboravljeni. Upravo na Jadovnom, centralnom velebitskom dijelu logora smrti koji je prethodio užasima Jasenovca, svake se godina održava komemoracija.

- Ustaški režim je odmah nakon uspostave poluga vlasti krenuo s ubijanjem, donošenjem rasnih zakona, osnivanjem logora. Jedan od prvih bio ovaj ovdje na ovom mjestu. Prije Jasenovca, postojao je kratko, ali zato nije bilo manje strašno mjesto zločina, rekao je Boris Milošević, SNV.

Program je počeo kod Šaranove jame, a nakon toga su i položeni vijenci pokraj središnjeg spomenika. Ne zna se točan broj žrtava logorskog kompleksa Gospić - Jadovno - Pag, no smatra se da je ubijeno čak nekoliko desetaka tisuća ljudi.

- I danas pojedinci i grupacije brane zločine i zločince iako o tome vremenu i zločinima znaju samo iz propagande ili vjerojatno iz priča njihovih poznanika predaka i rođaka, rekao je Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista.

Žrtve logora bili su uglavnom Srbi, Židovi, Romi i Hrvati.

- Isto tako je moje pitanje do kada će se na ovakve komemoracije, do kada će zastupnici žrtava predstavljati Vladu Republike Hrvatske, rekao je Ognjen Kraus, predsjednik koordinacije Židovskih općina.

Inače, spomenik na Jadovnu bio je devastiran. Prije ovogodišnje komemoracije u cijelosti je dovršen, dok je spomen-ploča žrtvama logora Slana na Pagu već tri puta uništena.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!