15:58 / 24.09.2021.

Autor: T.V./HRT

Sjećanje na žrtve Lovasa

Sjećanje na žrtve Lovasa

Sjećanje na žrtve Lovasa

Foto: HTV / HRT

U povodu Dana Općine Lovas odana je počast svim žrtvama stradalim u Domovinskom ratu. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja masovne grobnice koja je po broju žrtava najveća nakon one na Ovčari.

Iz te masovne grobnice ekshumirano je 68 žrtava.

Nažalost, to nije konačan broj stradalih mještana Općine Lovas u Domovinskom ratu. Život je izgubilo 89 mještana, a jedna se osoba i dalje vodi nestalom.

- Imala sam 38 godina, otjerali su me iz moga doma, utjerali četnike u kuću i svaki dan sam morala ići na neko ispitivanje. Dobila sam batina, bila sam i zatvarana. Bilo je svega, a možete zamisliti što su žene prolazile kad je 12 ubijeno, rekla je Nevenka Peulić iz Lovasa.

Za zločine počinjene u Lovasu nitko još nije odgovarao.

- Uvijek se ovdje prisjećamo sa velikim ponosom i tugom u srcu i sa jednim gorkim okusom jer znamo da za ovaj strašni zločin mučenja ubijanja i drugih tortura do danas nitko nije odgovarao i da se većina zločinaca izvukla bez kazne, naglasila je Tanja Cirba, načelnica općine Lovas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!