Sjećanje na žrtve pokolja u Voćinu

11:58 / 13.12.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Sjećanje na žrtve pokolja u Voćinu

Sjećanje na žrtve pokolja u Voćinu

Foto: Dnevnik / HRT

U Voćinu pokraj Slatine obilježava se 30. godišnjica masakra, kada su paravojne postrojbe pobunjenih Srba, povlačeći se pred hrvatskim snagama, mučile i ubile 47 mještana i tri zarobljena hrvatska branitelja. 

U počast ubijenima održava se i 13. hodočašće hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije u marijanskom svetištu Gospi Voćinskoj, na koje su stigli branitelji iz gotovo svih krajeva Hrvatske.

- Prisjećamo se tih bolnih trenutaka na današnji dan, kada smo ulazili u Voćin, kada smo s ovog brijega vidjeli da naše crkve nema, kada smo ušli u Ulicu prosinačkih žrtava i tu zatekli 10 izmasakriranih Hrvata. Mi Vočinćani, hrvatski branitelji, koji smo bili na čelu kolone, zatekli smo naše roditelje, braću sestre, sjeća se Darko Bužičković, predsjednik UDVDR-a Voćin.

- Mi smo vidjeli ljude koji su ubijeni na pragu svoje obiteljske kuće, u mnogim prostorima, dvorištima. Ubijeni su hladnim oružjem surovo, teško, bolno. Ljudi jecaju, plaču, okolo je dim, osjeti se palež kuća, palež kompletnog ovog prostora, govori Josip Černi, ratni zapovjednik 136. slatinske brigade HV-a.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!