08:27 / 18.03.2021.

Autor: HRT

Vlada: Ključna osobna odgovornost, upućen zahtjev za sredstva EU-a za drugi potres

Vlada Republike Hrvatske

Vlada Republike Hrvatske

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Na početku 49. sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme u Hrvatskoj.

Što se tiče vezano za epidemiju koronavirusa u Hrvatskoj rekao je kako smo na 7. mjestu u Europskoj uniji po incidenciji, 11 po tjednoj stopi smrtnosti na milijun stanovnika.

- Povećava se broj zaraženih, a povećava se i broj smrtnosti i hospitalizacija, rekao je Plenković.

- U posljednja 2 dana imamo više od 1000 slučajeva, to je prvi puta u protekla dva mjeseca. Dosad je cjepivo primilo 293.000 ljudi, što je 8,7% odrasle populacije. Zbog kašnjenja cjepiva usložnjava se borba protiv Covida-19. epidemiološka situacija u susjednim zemljama je sve složenija i ide se u ponovna zatvaranja. Ponovno je važno pozvati naše sugrađane na povećani oprez jer jedino uz očuvanje zdravlja spriječit ćemo posljedice na gospodarsku situaciju i na turističku sezonu koja nam je bitna ovog ljeta. Apeliram na sve sugrađane, osobna odgovornost je jako važna, pridržavanje osobnih mjera zaštite. Naš hrvatski model borbe protiv virusa je bez policijskog sata, bez strogo zatvaranja, bez zatvaranja neesencijalnih trgovina i javnih ustanova, bez zatvaranja kazališta, kina, muzeja, sa školom koja funkcionira, otvoreno su terase da bismo mogli živjeti što bliže onome kako je bilo prije Covida. Ključni faktor je osobna odgovornost - maske, distanca, prozračivanje, izbjegavanje većih okupljanja, dodao je.

Snimka sjednice Vlade:

Premijer je najavio kako će sutra Nacionalni stožer govoriti o tome što se može učiniti u pojedinim županijama jer su razlike velike - negdje je 14-dnevna incidencija veća i 10 puta u odnosu na drugu županiju. Veća je incidencija na Jadranu, kontinentalni dio zemlje je trenutačno bolji.

Osvrnuo se i na cijepljenje AstraZenecinom cjepivom napomenuvši kako se danas očekuje mišljenje EMA-e te naglasio jučerašnji stav WHO-a.

- Koristi od cjepiva su iznad rizika koji dolaze s eventualnim pojavama, ponovio je stav WHO-a o cijepljenju AstraZenecinim cjepivom.

Govorio je i o kašnjenju cjepiva i rekao kako je razgovarao o tome s Ursulom von der Leyen i mnogim drugima kako bi se našao mehanizam koji bi izbalansirao nejednakosti koje postoje u distribuciji cjepiva.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved govorio je o situaciji vezanoj uz potres te rekao kako se radi na sanaciji posljedica potresa te naglasio kako Crveni križ pregledava bunare kako bi se osigurala pitka voda, a postavljaju se i dalje kontejneri.

- U potpunosti je završeno kontejnersko naselje u Petrinji, pri kraju je u Glini, postavlja se kontejnersko naselje u Majuru, Prnjavoru Čuntićkom, priprema se u Mošćenici, rekao je i dodao kako se obilaze skladišta građevinskog materijala da se osigurala transparentnost, a uklanjaju se opasne zgrade. Prijavljeno je 541 objekt za uklanjanje jer prijete sigurnosti ljudima, a zaprimljeno je 5458 zahtjeva za obnovu. Pregledano 325.572 objekta, a crvenu oznaku ima 4301, žutih 7701 objekt. U planu je 28. ožujka završiti prvi pregled svih oštećenih objekata, rekao je Medved.

Vlada upućuje drugi zahtjev za dodjelu sredstava iz europskog Fonda solidarnosti

Ministri Horvat i Tramišak predstavili su Prijedlog zaključaka o prihvaćanju zahtjeva za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti EU.

Horvat je rekao kako je procjena štete i gubitka napravljena metodologijom koju priznaju UN, EU, Svjetska banka te druge organizacije. U obzir je uzeta nova šteta, ali i progresivna šteta, nastala na području grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije koji su već bili pogođeni potresom u ožujku 2021. Dodao je kako su u obzir uzete i pojedinačne štete  u još osam okolnih županija gdje je bilo šteta od potresa iz prosinca, osim Sisačko-moslavačke županije.

Posljedica dosadašnjih potresa je ukupna šteta i gubitak koji su procijenjeni na 5.508.740.811 eura ili 41.633.410.427 kuna, rekao je Horvat šteti u prosinačkom potresu.

Tramišak je govorila kako je temeljem procjene štete izrađen je zahtjev za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a. 

- Kako je šteta 5,5 milijardi eura, što je 10,21% BDP-a i time je proglašena elementarna nepogoda velikih razmjera. Na temelju tako procijenjene vrijednosti Hrvatska može prijaviti doprinos iz europskog fonda solidarnosti od 319,19 milijuna eura, rekla je i navela za što se taj novac može koristiti.

Ministri Beroš i Božinović govorili su o aktualnom stanju vezanom uz epidemiju koronavirusa.

Beroš: Imamo 30% više novozaraženih i 15% više hospitaliziranih

Beroš je rekao kako je u svijetu zaraženo 121,8 milijuna, a preminulih je više od 2,6 milijuna. Govorio i o današnjim brojkama u Hrvatskoj - 1197 novooboljelih, što je danas bilo riječi na Nacionalnom stožeru.

- Stopa potvrđenih slučajeva i dalje raste. U proteklih sedam dana zabilježeno je 5.669 dok je u tjednu ranije ta brojka iznosila 3966, što je porast veći od 30%. Nakon dugo vremena broj hospitaliziranih osoba ponovno je premašio 800, a na tjednoj razini povećao se za nešto više od 15%, naveo je Beroš.

Ministar Beroš je rekao kako je sekvencionirano 1786 uzoraka koronavirusa, a rezultati su stigli za njih 1034. Od 888 uspješno sekvencionirani njih 354 su britanska varijanta, s porastom od 30% u odnosu na rezultate za kraj siječnja i prvu polovicu veljače, a 5 uzoraka na južnoafričku varijantu koronavirusa. Naglasio je kako raste udio britanske varijante koronavirusa.

Ministar zdravstva naveo je i kako je dosad aplicirano 376.025 doza te je cijepljeno 293.28 osoba. 219.231 osoba primila je jednu dozu, a 73.897 docijepljeno je drugom dozom. Dodao je i kako je HALMED-u prijavljeno 1818 prijava sumnji na nuspojave cjepiva. 

- Između pojavnosti nuspojava između Pfizera i AstraZenece nema razlike. Pojavnost je 0,5% za oba cjepiva, a najviše je prijavljeno blagih nuspojava, rekao je Beroš.

Što se tiče AstraZenecinog cjepiva protiv koronavirusa rekao je kako EMA kaže da korist cjepiva premašuje rizike i da se može nastaviti primjenjivati do konačne ocjene koja se očekuje danas, uzrokuje li cjepivo tromboemboliju kod cijepljenih osoba  ili ne.

Za slučaj smrti 33-godišnjeg muškarca nakon cijepljenja rekao je kako su zaprimljeni dokumenti, ali se čeka obdukcija i još dokumentacije kako bi se moglo ocijeniti ima li povezanosti s cijepljenjem ili nema.

Rekao je kako je Hrvatska nabavila 169 invazivnih respiratora i oni su raspodijeljeni u 29 bolnica te dodao kako je broj novooboljelih u porastu, kao i broj hospitaliziranih.

- Ne možemo biti zadovoljni ovakvom situacijom jer smo pokazali da možemo i da znamo bolje. Negativni tren ne može prekinuti nitko do nas samih. Slušajmo stručnjake, disciplina i cijepljenje nemaju alternativu, apelirao je Beroš.

Božinović: Racionalan i realan pristup županijskih stožera

Ministar voditelj Nacionalnost stožera civilne zaštite Davor Božinović je govorio o mjerama Nacionalnog stožera koje je donio od posljednje sjednice Vlade, četiri na nacionalnoj razini i jednu na županijskoj razini.

Rekao je da su stožeri na županijskoj razini, temeljem preporuka struke, počeli su donositi određene protuepidemijske mjere samostalno ili ih predlažu Nacionalnom stožeru te će se takav pristup dodatno poticati jer je racionalan i realan.

- Regionalni pristup bit će okosnica organizacije i praćenja stanja na razini EU što će imati odraz na turističku sezonu. Države emitivnih tržišta će svakako pratiti stanje u Hrvatskoj kako na nacionalnoj tako i na županijskim razinama i u skladu s tim izdavati preporuke te eventualna ograničenja putovanja za svoje sugrađane, kazao je Božinović.

Nacionalni stožer stalnom je kontaktu s turističkim udrugama i Ministarstvom turizma te je preporuka stalna koordinacija s lokalnim vlastima i epidemiološkom strukom radi praćenja epidemije i pravodobne reakcije kako bi se stvorili uvjeti za što sigurniji boravak turista za vrijeme ljeta.

Božinović je dodao i kako su inspektori Ravnateljstva civilne zaštite i policija proveli 19.208 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja te su u 162 slučaja utvrđene nepravilnosti. Izdana su 203 usmena upozorenja te je utvrđeno 76 prekršaja i bit će podneseno 29 prekršajnih naloga.

Policija je utvrdila i tri kaznena djela vezana uz širenje zarazne bolesti, o čemu je u tijeku je kriminalistika obrada. Također, utvrđeno je 249 kršenja mjera samoizolacije od građana i bit će podneseni prekršajni nalozi, a evidentirana su i dva kaznena djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.

Odgađa se popis stanvništa za jesen

Popis stanovništva koji je bio planiran za travanj i svibanj bit će odgođen zbog epidemiološke situacije te bi se kroz dvije faze trebao provesti od 13. rujna do 17. listopada, predlaže Vlada izmjenama Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Hrvatskoj 2021. godine.

U prvoj fazi popis bi se provodio samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani, a u drugoj će to obaviti popisivači na terenu, i to putem osobnog intervjua sa stanovništvom i s pomoću elektroničkih uređaja, pri čemu bi obavili i kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi popisa.

Prema izmjenama Zakona, koje je Vlada sa sjednice u četvrtak uputila u hitnu saborsku proceduru, popis samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani provodio bi se od 13. rujna do 26. rujna, umjesto od 1. travnja do 10. travnja.

Popis, osobnim intervjuom koji obavlja popisivač provodio bi se od 27. rujna do 17. listopada, umjesto od 16. travnja do 7. svibnja. Referentni trenutak Popisa je stanje na dan 31. kolovoza, umjesto na dan 31. ožujka. U slučaju nemogućnosti provođenja popisa u utvrđenim rokovima uslijed pojave posebnih okolnosti, nove rokove utvrdit će Vlada RH posebnom odlukom koja će biti objavljena u Narodnim novinama.

Izmjene Zakona o volonterstvu

U saborsku proceduru Vlada je uputila i izmjene i dopune Zakona o volonterstvu (EU) kojima se definira rad volonterskih centara kao i način njihova financiranja, a među inim, regulira se i pojam volontiranja poslovnog subjekta budući da u brojnim tvrtkama u Hrvatskoj postoji razvijen sustav volontiranja poslovnog sektora.

Regulira se i pojam koordinatora volontera koji u organizacijama imaju značajnu ulogu za učinkovito upravljanje volonterskim programom, a članovima Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva mandat se produžuje s dvije na četiri godine.

Također, ne dopušta se volontiranje u trajanju duljem od 38 sati tjedno u razdoblju duljem od tri mjeseca bez prekida od najmanje tri mjeseca, kao ni dugotrajno ili kontinuirano izvršavanje volonterskih poslova koji bi inače predstavljali naplatne ugovorne odnose.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović objasnio je da se područje volonterstva iznimno brzo razvija te trenutno važeći zakon u pojedinim dijelovima otežava provedbu novih inicijativa u volontiranju.

Predloženim izmjenama, dodao je, zakon se usklađuje s trenutnim stanjem na području volonterstva te se uklanjaju postojeće prepreke odnosno nejasnoće vezane uz njegovu primjenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!