11:09 / 06.05.2021.

Autor: HRT/HTV/J.L.

Plenković: Ohrabrujući znakovi, ali brojke i dalje visoke

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade naglasio je nužnost cijepljenja te ponovno osudio izgred u Borovu Selu. 

- Obilježili smo 26. obljetnicu VRO-a Bljesak, odali počast hrvatskim braniteljima, vojnicima, policajcima, onima koji su prekinuli polublokadu koja je postojala u zapadnoj Slavoniji i tako nagovijestili da je Hrvatska vojska snažna. S obzirom na to da je sloboda najveća vrijednost koju imamo, želim još jednom u ime cijele Vlade zahvaliti svim hrvatskim braniteljima i iskazati privrženost zaštiti digniteta Domovinskog rata i izraziti zahvalnost svim braniteljima i obiteljima, rekao je Andrej Plenković.

- Drugi tjedan zaredom broj potvrđenih novih slučajeva se smanjuje, imamo stagnaciju, u zadnjih tjedan dana od 22 %. To su ohrabrujući znakovi, ali brojke su i dalje visoke. Opasnost od zaraze nije prošla, moramo ustrajati na odgovornom ponašanju svih u društvu, kako bismo uz izgledno ljepše vrijeme koje dolazi, dolazak puno većih količina cjepiva, došli u poziciju da zaštitimo naše sugrađane. Od 1. svibnja do 30. lipnja na tjednoj bazi imat ćemo znatno veće količine cjepiva. Cjepivo je dobro, koristi su puno veće od nuspojava, poručio je. 

Naveo je da je na 341.000 potvrđenih slučajeva zaraze u Hrvatskoj, do jučer preminulo 7315 osoba, što je jedan smrtni slučaj na 47 potvrđenih slučajeva zaraze, dok je u slučaju nuspojava jedan slučaj sumnje na 80.000 cijepljenih. Pozvao je sve da koriste četiri potvrđena načina kako da kontaktiraju liječnike za cijepljenje. 

Podsjetio je da je za plaće poslodavcima za radnike isplaćeno oko 10 milijardi kuna, mjeru je koristilo oko 680.000 radnika. 

- Tako smo očuvali zaposlenost, koja je čak i povoljnija nego prošlo proljeće. Imali smo brojne oproste poreza, uz naknadu od 4.000 kuna, naknadu za skraćeno radno vrijeme, otpis poreza, napravili smo snažne iskorake. Osigurali smo sredstva kroz COVID dodatak za umirovljenike, što je bitna i potrebna gesta i doprinos i njihovom standardu, rekao je.

Ovog tjedna s ministrom Aladrovićem u Portugalu će sudjelovati na socijalnom summitu. Zahvalio je socijalnim partnerima na nizu konstruktivnih dijaloga, na dobrobit hrvatskih radnika. 

Najoštrije je osudio govor mržnje navijača u Borovu Selu.

- Za to nema opravdanja. U hrvatskom društvu nema mjesta za netrpeljivost, uvijek ćemo se tome jasno suprotstavljati i osuditi širenje mržnje. Zalažemo se za društvo u kojem se svi dobro osjećaju. Taj je izgred protivan interesima Hrvatske, to nije domoljuban čin. Policija je reagirala i privela one koji su sudjelovali u ovom nedopustivom incidentu, rekao je.


Zahvalio je i svim vatrogascima, istaknuo ulaganje u jačanje vatrogastva i najavio dolazak nove opreme.

- Obilježena je obljetnica osnutka 3. gardijske brigade Kuna u Vinkovcima, rekao je i zahvalio na njihovom doprinosu.

Za idući tjedan najavio je sastanak povodom Konferencije o budućnosti Europe, koja će biti pokrenuta u Strasbourgu.

Uz informaciju o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Republici Hrvatskoj, teme sjednice Vlade su Nacrt prijedloga zakona o naknadama u području intelektualnog vlasništva, Prijedlog odluke o osiguranju novčane pomoći za nabavu kondenzacijskih bojlera i kondenzacijskih kotlova u zgradama oštećenima potresom, Prijedlog zaključka u vezi provedbe otpisa potraživanja i naknade za energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenom području za svibanj 2021. godine i druge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!