Grbin: Borimo se za standard građana i protiv potpune nesposobnosti vlasti

18.03.2023.

12:17

Autor: HRT/IMS

Sjedište SDP-a

Sjedište SDP-a

Foto: Bruno Fantulin / Pixsell

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u subotu je sa sjednice Glavnog odbora stranke poručio da je Hrvatska evidentno ušla u predizbornu godinu jer Plenković građanima "daje mrvice", a najavio je da će se SDP boriti za standard građana, protiv lopovluka, porobljavanja institucija i potpune nesposobnosti HDZ-ove vlasti.


Evidentno je da smo ušli u predizbornu godinu, što se vidi po tome da Andrej Plenković zadnjih nekoliko tjedana ima tendenciju uzeti građanima 100 kuna, onda im od toga vratiti 10 kuna i hvaliti se da to ljudima daje. Ništa ne daju ni Plenković ni Vlada, to dolazi iz državnog proračuna kojeg punimo svi mi, rekao je Grbin u uvodnom govoru na sjednici Glavnog odbora koji je 'brusio' mjere za bolji život građana, kao i stanje u društvu.

Grbin: HDZ ne radi sustavno, nego po onoj staroj 'drži vodu dok majstori odu'


Kaže i da Plenković misli da će se građani ove zemlje zadovoljiti s mrvicama, ali neće. "Ljudima je jasno da ovo što se sada događa nisu nikakve mjere ni sustav nego naprosto po onoj staroj 'drži vodu dok majstori ne odu', dodao je.

- Vladajući se ne pitaju zašto BDP u Hrvatskoj za Plenkovićevih sedam godina rastao četiri puta više nego što je istovremeno rasla stvarna vrijednost mirovina, koja je u isto vrijeme narasla manje od sedam posto ili manje od jedan posto godišnje. U inflacijskoj godini poput 2020. ova bešćutna vlast nije htjela osigurati ljudima promjenu načina obračuna mirovine pa da na kraju godine mogu kupiti barem isto koliko i na početku, istaknuo je.

I zato su, dodao je, potrebne mjere jer nemamo sustav, a onda ni te mjere nisu pogođene jer i dalje "uporno kao mazge odbijaju napraviti ono što bi osiguralo da plaće, mirovine i primanja građana sustavno rastu".

- I s tim se treba boriti, ne samo s lopovlukom, koji je evidentan iz dana u dan, ne samo s porobljavanjem institucija, već imamo borbu s potpunom nesposobnošću, ocijenio je čelnik SDP-a.

Gotovo četiri puta sporije su rasle mirovine od rasta BDP-a i umjesto da se ono što društvo proizvede vrati u ruke onima kojima je najpotrebnije, u Hrvatskoj to završava ili u proračunu - da se Plenković može hvaliti i prezentirati to kao svoj novac, iako je to novac svih nas - ili u rukama bogatih korporacija, ustvrdio je.

To je realnost Hrvatske u kakvoj danas živimo i Hrvatske koju moramo promijeniti, a siguran sam da mi za tu promjenu imamo snage, poručio je Grbin, navevši SDP-ovu stambenu politiku kao jednu od tih promjena i kojim bi država građanima vratila barem dio onoga što je ubrala za vrijeme ove galopirajuće inflacije.

Hrvatska može bolje, na nama je da damo odgovor - kako, i to nas razlikuje od drugih


- Hrvatska može i mora biti bolja, a na nama je da damo odgovor kako, i to je ono što nas mora razlikovati od svih drugih političkih opcija jer vikati 'drž'te lopova', govoriti o ovom županu i njemu sličnima, to može svatko".

Ali, dodao je, odgovoriti na pitanje kako ćemo osigurati dostojanstven život našim građanima, ravnopravnost, kako ćemo se boriti protiv nejednakosti i sustavno se boriti protiv kriminala da takvi kao Dekanić nikada ne dođu u priliku zloupotrebljavati vlast, e, to mogu samo ozbiljne stranke poput SDP-a.

Grbin je najavio da će Glavni odbor raspraviti niz mjera koje će SDP ponuditi građanima kako bi im osigurali dostojanstven život, a društvo promijenilo na bolje.

Predsjednica Glavnog odbora Marija Lugarić izjavila je i da će SDP analizirati aktualnu političku situaciju.

- Razmotrit ćemo SDP-ove mjere za očuvanje dostojanstvenog života hrvatskih građana. To je već četvrti paket mjera koje SDP razmatra i trudimo se kao odgovorna oporba nuditi konkretna rješenja, rekla je Marija Lugarić uoči sjednice.

Dodala je da će Glavni odbor SDP-a prihvatiti i financijski izvještaj za proteklu godinu.

- Ono što nas veseli jest da smo prihode za 2022. usvojili gotovo 2 posto više u odnosu na plan, a rashodi su nam bili za 4,7 posto manji u odnosu na plan. Kad se sve to skupa suoči, osvojili smo nešto veći višak prošle godine nego što je bilo planirano. To nam je važno da se, osim politički i orgaPlnizacijski i financijski pripremimo za ovu dosta, čini se, iscrpljujuću izbornu 2024. godinu, kazala je u izjavi za Hrvatski radio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!