Sjednica Gradske skupštine počela kritikama oporbe oko dnevnog reda

24.02.2022.

11:58

Autor: Hina/HRT

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine počela je u četvrtak kritikama oporbe koja je upozorila na činjenicu da se hitnim postupkom na dnevni red stavljaju dvije važne odluke, ona o novom načinu naplate komunalnog otpada te privremenom skladištu građevinskog otpada.

Unatoč raspravi, odluke su uvrštene na dnevni red, a gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da su obje odluke prošle 30-dnevnu javnu raspravu.

Riječ je o odluci o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Zagreba, kojom se od 1. srpnja uvodi novi način naplate odvoza komunalnog otpada. Prema njoj, cijena te usluge ubuduće će se sastojati od dva dijela - fiksnog i varijabilnog.

Na dnevni red uvrštena je i odluka o lokaciji privremenog skladištenje građevnog otpada nastalog kod obnove zgrada oštećenih potresom na Žitnjaku, gdje će se 'organizirano oporabljati građevinski otpad'.

Skupštinska oporba kritizirala je to što dvije važne točke u dnevni red ulaze hitno, mimo redovnih procedura.

Ovo su iznimno važne točke, a one već drugi puta idu mimo redovite procedure. Imate i negativno mišljenje vijeća Gradske četvrti Peščenica Žitnjak, rekao je HDZ-ov zastupnik Mislav Herman. Istaknuo je kako članovi tog vijeća nisu dali pozitivno mišljenje da se na Žitnjaku 'oporablja građevinski otpad'.

Zastupnik Kluba Domovinskog pokreta i Zelene liste Slaven Dobrović upitao je, pak, o kojoj se hitnosti radi oko donošenja odluke o odvozu komunalnog otpada.

Što će se dogoditi ako ovakva odluka stupi na primjenu, a ne osigurate potrebnu infrastrukturu, zapitao je Dobrović.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je da su osim javne rasprave, o odluci prikupljanja komunalnog otpada raspravljala i tri skupštinska odbora, a da po hitnom postupku ide jer teku zakonski rokovi za provedbu novog načina naplate komunalnog otpada.

Ide po hitnom postupku jer imamo zakonske rokove. Želimo, s obzirom na ambiciozni rok od 1. srpnja, što prije početi primjenjivati ovu odluku, rekao je Tomašević.

S druge strane, istaknuo je da je potrebno osigurati lokaciju za odlaganje i oporabu građevinskog otpada jer je najavljeno kako će obnova u Zagrebu krenuti već u ožujku.

Gotovac: Zagrebački SDP podržat će Tomaševićevu odluku o otpadu

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Viktor Gotovac najavio je u četvrtak da će na sjednici zagrebačke Gradske skupštine podržati prijedlog odluke gradonačelnika Tomislava Tomaševića o otpadu jer su u velikom dijelu u taj prijedlog uključeni SDP-ovi sadržaji.

"Čini mi se da smo došli do bitno bolje odluke, uz ogradu kako očekujemo da će odluku prihvatiti kao zakonitu nadležna državna tijela", istaknuo je Gotovac na konferenciji za novinare uoči početka 8. sjednice Gradske skupštine.

Gradski zastupnik SDP-a Renato Petek rekao je da će na današnjoj sjednici biti tri točke vezane za otpad - dva prijedloga zaključka dolaze od gradonačelnika Tomaševića, a jedan od Kluba SDP-a.

Petek je istaknuo da su prihvaćeni prijedlozi njihovih stručnjaka koji se odnose na uvođenje dodatne vrećice za smeće od 10 litara, koja je pogotovo nužna zbog 33 posto samačkih kućanstava u Zagrebu.

Također je dodatno uređeno pitanje postavljanje boksova na površine ispred zgrada. Ključno je, kaže, da se spremnici maknu s ulica kako bi Zagreb prestao biti "Kantograd".

Podzemni spremnici u Donjem i Gornjem gradu

Najavio je da će Tomašević redovito predstavljati provedbu odluke o boksovima jer je namjera pomoći građanima da u dogovoru s gradskim vlastima potpuno urede to pitanje. Najavio je da će se morati izdati tisuće dozvola i suglasnosti, kako bi spremnici bili pod pod ključem i nadzorom.

Prihvaćen je i prijedlog Kluba SDP-a da se na području Donjeg i Gornjeg grada postave podzemni spremnici jer se radi o centru grada i turističkom području.

Petek je rekao kako je izabrana privremena lokacija u blizini pročiščivača otpadnih voda gdje će se skladištiti i oporabljati građevinski otpad koji će biti uklanjan tijekom obnove te stavljen ponovno u funkciju.

Također je izrazio iznenađenje zbog promjene cijene izgradnje sljemenske žičare, jer se govorilo da je ta cijena oko 700 milijuna kuna, a Tomašević sada kaže da iznosi 537 milijuna kuna.

"Ispada da kada si u oporbi onda govoriš nešto, a kada si na vlasti drugo. Nadam se da do toga nije došlo nego da postoji neko razumno obrazloženje", rekao je Petek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!