Plenković: Povećati dostupnost interneta i digitalnih sadržaja

06.06.2023.

Zadnja izmjena 13:41

Autor: T.V./HRT/Hina

sjednica Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju

sjednica Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vijeća za digitalnu transformaciju istaknuo je ključne aspekte digitalne Hrvatske do 2032.- omogućiti jednak razvoj svih krajeva Hrvatske kroz dostupnost interneta i digitalnih sadržaja te osposobiti građane kao ključ razvoja digitalnog društva.

- Digitalno doba u kojem danas živimo otvara nove razvojne mogućnosti, pokreće nove industrije, poslovne modele i procese, štedi vrijeme i povećava učinkovitost, stvara nova radna mjesta i zanimanja, povećava produktivnost i konkurentnost poduzeća i omogućava nov način komunikacije, slobodan i brži protok informacija i resursa te e-trgovinu. Donosi i nove izazove kojih moramo biti svjesni kako bismo osigurali sigurnu i kvalitetnu primjenu novih tehnologija, istaknuo je Plenković na sjednici Vijeća u utorak u NSK.

- U vrijeme digitalizacije, sigurnost u virtualnom okruženju još je važnija jer o njoj danas najviše ovisi zaštita osobnih podataka, zaštita od gubitaka podataka, zaštita financijskih transakcija, ali i očuvanje poslovne reputacije te prevencije od napada na digitalne sustave. To su prije svega kibernetički napadi, hakiranja, kao i kampanje dezinformacija i lažnih vijesti, što se osobito proširilo nakon ruske agresije na Ukrajinu, podsjetio je.

Govoreći o prioritetima istaknuo je dekarbonizaciju, za postizanje veće razine energetske neovisnosti te klimatske neutralnosti, demografsku revitalizaciju, za preokretanje negativnih demografskih trendova, za razvoj i vitalnost gospodarstva radi održivosti mirovinskog i zdravstvenog sustava, javnih financija te digitalnu transformaciju.

Voditi računa o etičkim aspektima digitalne transformacije


- U okviru Nacionalnog vijeća, važno nam je da kao država predvodimo prilagodbu promjenama, uz pružanje sigurnosti građanima te vodeći računa o etičkim aspektima digitalne transformacije koji nisu zanemarivi s napretkom umjetne inteligencije, naglasio je premijer.

Dodao je da digitalnu transformaciju Hrvatske možemo promatrati kroz 3 istovremena procesa - digitalizaciju države, gospodarstva te društva.

- Digitalizacija države znači donošenje kvalitetnog zakonodavnog okvira, razvoj sigurne digitalne infrastrukture te digitalizaciju javne uprave kako bi se omogućilo jednostavnije i kvalitetnije pružanje javnih usluga putem digitalnih tehnologija. Digitalizacija gospodarstva znači primjenu digitalnih tehnologija u poslovanju za inovativnost, produktivnost, konkurentnost i internacionalizaciju gospodarstva. Digitalizacija društva znači jačanje digitalnih vještina građana kroz obrazovanje i osposobljavanje te korištenje novih tehnologija za veću kvalitetu života i veće prilike za sve na tržištu rada, pojasnio je.

Podsjetio je, među ostalim, kako građani putem eOsobne iskaznice mogu pristupati sličnim sustavima drugih članica EU te da je Hrvatska među prvima u EU zakonski regulirala status digitalnih nomada. Također i da je Hrvatska na nekim područjima u samom vrhu EU ili iznad prosjeka, no da je naš cilj do kraja desetljeća to dodatno poboljšati kako bismo se značajno podigli na Indeksu gospodarske i društvene digitalizacije koji na razini EU mjeri stupanj digitalizacije gospodarstva i društva.

- Naši mladi prvi su u EU po osnovnim digitalnim vještinama, naši su građani iznad prosjeka EU u pogledu osnovnih digitalnih vještina, a mladi informatičari i robotičari osvajaju medalje na međunarodnim natjecanjima, naglasio je premijer.

Novoosnovano vijeće ima više od 40 članova, predstavnika IT udruga, akademske zajednice, lokalne i regionalne samouprave, ali i sve ministre na čelu s premijerom. Zadatak im je pretvoriti Hrvatsku u zemlju razvijenog digitalnog gospodarstva i javne uprave. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!