Aladrović najavio znatno povećanje opskrbnina i naknada

21.09.2021.

12:53

Autor: P.F./HRT

Josip Aladrović

Josip Aladrović

Foto: HTV / HRT

Održana je treća Sjednica Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika. Među ostalim, razgovaralo se o planu unaprjeđenja sustava socijalne skrbi te udomiteljstvu. Ministar Aladrović najavio je da će se od 1. siječnja 2022. znatno povećati i opskrbnine i naknade.

O razgovorima na sjednici Vijeća

- Danas smo imali nekoliko tema. Donesen je konačni tekst Akcijskog plana unaprjeđenja sustava socijalne skrbi. Na njemu smo svi dugo radili i velikom smo ga većinom donijeli bez glasova protiv. Cijelo Vijeće, cijela zajednica koja se bavi ovim politikama prihvatila je takav akcijski plan i suglasila se s onim politikama koje je Ministarstvo propagiralo od nesretnog slučaja koji se dogodio u Novoj Gradišci, rekao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

- Zatim smo prezentirali izmjene zakona odnosno naše viđenje zakona o udomiteljstvu, odnosno udomiteljstvu u Hrvatskoj, sve izazove s kojima ono se susreće, ali isto tako smo predstavili izmjene koje će se dogoditi u tri nacionalna plana koji su nam nužni kako bismo kvalitetno iskoristili sredstva Europskog socijalnog fonda. Otvorile su se i druge teme, ali moram priznati da je rasprava bila konstruktivna. Ono što smo mogli vidjeti vrlo je sličan smjer u kojem svi članovi vijeća ili barem većina članova vijeća promišlja, dodao je ministar.

Galerija
Sjednica Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika, Foto: HTV/HRT
Sjednica Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika, Foto: HTV/HRT

O izmjenama zakona

Na pitanje koje su ključne izmjene zakona Aladrović je rekao da je jako opsežna reforma sustava socijalne skrbi.

- Govorimo o zakonu o socijalnoj skrbi, govorimo o zakonu o udomiteljstvu, pet komorskih zakona, tri nacionalna plana koja uz sebe vežu tri akcijska plana kao i Akcijski plan koji je danas donesen - Akcijski plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi. On podrazumijeva preustroj dijela sustava, određenu centralizaciju, odvajanje preventivne i represivne uloge centara, zatim osnivanje akademije koja ima za smisao cjeloživotno obrazovanje, otvaranje sustava javnosti kroz povjerenstvo za pritužbe i predstavke, povećanje naknada iz konteksta korisnika sustava skrbi, idemo prema povećanju naknada kako bismo smanjili stopu siromaštva i stopu socijalne depriviranosti. To su financijski izdašni zakoni, odnosno zahtijevaju određeni financijski efekt, ali kao Vlada smo se u svom programu odlučili da ćemo to ostvariti i ovo su prvi koraci k tome ostvarenju, istaknuo je Aladrović.

O naknadama za udomitelje

- Kad govorimo o naknadama, među ostalim, ideja je povećanje naknada za udomiteljstvo, ali isto tako i opskrbnine, dakle svega onoga što udomitelji kao financijsku podršku za to što čine dobivaju. To nam ide i u prilog deinstitucionalizacija, odnosno svih promjena koje želimo provesti u sustavu. S druge strane moramo afirmirati udomiteljstvo. Očekujemo izradu kampanje s UNICEF-om, ali ćemo i puno aktivnije uključiti centar za socijalnu skrb kako bismo imali dovoljan broj udomitelja, odnosno kako bismo povećavali broj udomitelja koji ulaze u sustav, a smanjili broj udomitelja koji izlaze iz sustava, objasnio je Aladrović te dodao kako ne govori samo o udomiteljima vezanim uz djecu nego i drugim korisničkim skupinama, rekao je ministar Aladrović.

- Na ovaj način vidimo da možemo ostvariti svoje ciljeve, a to je povećanje broja udomitelja za 10%, ali isto tako da im naknadu korigiramo na razinu onoga što je barem minimalno potrebno kako bi sve korisničke skupine u tom segmentu bile zadovoljne, rekao je ministar.

Raspravljalo se i o financijskom aspektu, ali i o svim ostalim problemima s kojima se udomitelji suočavaju. Planiramo kroz zakonodavne izmjene koje ćemo vrlo brzo pustiti u javno savjetovanje redefinirati i relaksirati i uvjete za udomitelje i očekujemo da ćemo na taj način izazove s kojima se susreću udomitelji barem smanjiti, ako ne i u potpunosti anulirati, dodao je.

- Očekujem da će sve zakonske izmjene koje donosimo stupiti na snagu 1. siječnja 2022. Imao pred sobom razdoblje intenzivnog donošenja zakonodavne regulative uz javno savjetovanje pa kroz proceduru Vlade i Sabora. O konkretnim iznosima u ovom trenutku mogu reći da će se zakonskim izmjenama znatno povećati i opskrbnine i naknade i vrlo brzo će se vidjeti o kojem je iznosu riječ, najavio je Aladrović.

Na ponovljeni upit koliko se povećavaju naknade Aladrović je rekao u znatnom iznosu.

O zapošljavanju 200 socijalnih radnika


Aladrović je odgovarajući na pitanje o ljetošnjoj najavi da će se zaposliti 200 ljudi i dosad smo zaposlili 192 radnika, dakle 96% plana smo ispunili.

- Naravno i ostali će se zaposliti. I ne samo u centrima za socijalnu skrb nego i ustanovama kojima Ministarstvo upravlja, zaposlili smo nove radnike i sustav kontinuirano unaprjeđujemo, rekao je Aladrović.

Sjednicom Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika predsjedao je ministar Aladrović koji je održao uvodnu riječ. Zatim je predstavljen konačni tekst Akcijskog plana unaprjeđenja sustava socijalne skrbi, a tema je bila i unaprjeđenje udomiteljstva. Na sjednici su predstavljeni i akti strateškog planiranja iz područja socijalne politike povezanih s uvjetima koji omogućuju provedbu fondova Europske unije u razdoblju od 2021. do 2027. godine.

U Nacionalno vijeće za razvoj socijalnih politika uključeni su svi dionici koji mogu utjecati na reformu sustava socijalne skrbi - akademska zajednica, predstavnici strukovnih udruženja, komora, sindikata, udruga osoba s invaliditetom, organizacija civilnog društva, tijela državne uprave, predstavnici gradova, županija i ministarstava iz konteksta međuresorne suradnje.

Vijeće je savjetodavno tijelo i Ministarstvu i Vladi u kreiranju socijalnih politika. 

Prva sjednica održana je 11. lipnja kada je predstavljen Akcijski plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi, a sudionici su izrazili zadovoljstvo time što su u vijeće uključeni svi dionici koji mogu utjecati na reformu sustava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!