11:59 / 09.03.2021.

Autor: HRT/V.G.

Ćorić: Zelena tranzicija donosi mnogo izazova, ali je i razvojna prilika

Tomislav Ćorić

Tomislav Ćorić

Foto: HTV / HRT

Zelena tranzicija i niskougljično gospodarstvo put je kojim Hrvatska mora ići i za koji se jasno opredijelila, a iako donosi mnogo izazova ujedno je i razvojna prilika, istaknuto je u utorak na tematskoj sjednici saborskog Odbora za zaštitu okoliša na temu klimatskih promjena.


Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u izjavi za medije nakon sjednice istaknuo je da je Hrvatska u svim svojim strateškim dokumentima jasno naglasila svoju ambiciju i potrebu prelaska na niskougljično gospodarstvo.

- Taj naš smjer će nositi niz financijskih izazova u tranziciji pojedinih sektora gospodarstva. Neovisno o tome, to je smjer kojim Hrvatska mora ići i on nema nikakvu alternative. Zelena ekonomija, digitalizacija našeg gospodarstva, prelazak na kružno gospodarstvo jesu momenti koji trebaju biti promovirani kako kroz financijske perspektive Vlade i ministarstava, tako i kroz smjer investicija privatnog sektora. Sigurni smo da će kroz sinergiju politika, kako s nacionalne tako i s lokalne razine, to u narednom razdoblju biti i slučaj, rekao je.

- Da ne bi ispalo da je današnja rasprava bila orijentirana na pozitivne tonove, sudionici u raspravi upozorili su i na izazove na koje se nailazi i na koje će se nailaziti i upravo zbog toga držim ovaj susret krajnje pozitivnim, on možda predstavlja i polaznu točku širih rasprava po pitanjima koja nas svih zajedno zanimaju, rekao je Ćorić.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja stoji kod ambicioznih planova, rekao je Ćorić dodajući da će na tom putu tranzicije gospodarstva biti potrebna pomoć svih sudionika i zakonodavca odnosno Sabora i Ureda predsjednika.

Klimatska neutralnost RH nije i ne može biti obveza koja je nametnuta iz Bruxellesa, neka domaća zadaća koju želimo ili ne želimo napraviti, poručio je Julije Domac, posebni savjetnika Predsjednika Republike za energiju i klimu.

- To je najbolja prilika koju Hrvatska može imati. Svjesni smo koliko smo ranjivi u smislu klimatskih promjena, naša poljoprivreda i turizam, svjesni smo koliko su naše gospodarstvo i industrija nedovoljno konkurentni. Zelena tranzicija može biti odgovor na sve izazove koji postoje. Današnji politički konsenzus koji je postignut otvara optimizam i nadu da ćemo ovoj temi pristupati još učinkovitije u budućnosti. Vjerujem da je ovo početak interakcije između politike, znanosti, gospodarstva i nevladinog sektora, onaj dijalog koji mora biti voditi Hrvatsku kroz teške teme, rekao je Julije Domac.

Predsjednica Odbora Sandra Benčić (Možemo!) kazala je kako je glavno pitanje treba li Hrvatska po pitanju zelenog plana imati veće ambicije i kako ih realizirati.

Zaključci Odbora, dodala je, ići će u smjeru industrijske tranzicije, energetske tranzicije, tranzicije poljoprivrede, financijskih instrumenata, pitanja globalne suradnje i edukacije.

- Nadamo se da ćemo u budućnosti u svim javnim ustanovama, školama, vrtićima i bolnicama imati lokalno uzgojenu hranu, rekla je Benčić i posebno naglasila važnost skraćivanja lanca nabave i uvođenja zelene javne nabave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!