Predsjedništvo SDP-a iz stranke isključilo Bernardića i još šest zastupnika

07.10.2021.

16:08

Autor: Tatjana Munižaba/HRT/IMS

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin

Foto: HTV / HRT

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin nakon sjednice Predsjedništva SDP-a održao je konferenciju za novinare.

- Već neko vrijeme priča o SDP-u svela se na priču o lošim odnosima i nefunkcioniranju Kluba zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru. Više puta sam rekao da ta priča mora doći kraju i danas je ona došla kraju odlukama koje, iako nisu bile lake, bile su jasne. Predsjedništvao SDP-a donijelo je odluku da se sedam kolega i kolegica - Davor Bernardić, Renata Sabljar Dračevac, Romana Nikolić, Franko i Davorko Vidović, Vesna Nađ Katica Glamuzina - isključi iz SDP-a, rekao je.

- Razlozi za to su jasni. Kolege i kolegice nisu htjeli poštovati odluke tijela stranke, ali ne samo to. Svojim brojnim javnim istupima i izjavama nanijeli su golemu štetu SDP-u, rekao je Grbin.

Istaknuo je da je Predsjedništvo stranke donijelo odluku o upozorenju za preostalih sedam članova koji su opstruirali provođenje odluka Glavnog odbora, te odluku da se sadašnji Klub zastupnika u Hrvatskom saboru rasformira.

- Sutra će se osnovati novi Klub zastupnika SDP-a koji će osnovati zastupnici u Hrvatskom saboru koji nakon današnje sjednice ostaju u stranci. SDP će i dalje zastupati politike koje su u njegovoj samoj srži. Politike solidarnost, pravde i demokracije. Politike koje su u Hrvatskoj prijeko potrebne, rekao je predsjednik SDP-a.

Dodao je da SDP kao stranka nema sukoba te da je sukob postojao samo kod pojedinaca "koji nisu htjeli prihvatiti da budu dio tima, već su inzistirali na zaštiti svojih privatnih interesa". 

Premda se protivio izbacivanju kolega, Domagoj Hajduković odlukom Predsjedništva nije izbačen, ali je tijekom rasprave online objavio da se ''ponosno isključuje iz stranke''.

Grbin je rekao kako vjeruje da za sve kolege i kolegice ima mjesta u SDP-u koji su članovi stranke u ovom trenutku, te da će kolega Hajduković sam odlučiti o svom političkom putu.

- Očekujem da će SDP iz ovoga izaći jači. Ovo je proces koji je trajao dugo i bio ružan. U nekim trenucima previše je zamarao jedan dio hrvatske javnosti, a drugi dio previše zabavljao. Tomu je došao kraj. SDP se neće baviti sam sobom, već onime što je bitno građanima ove zemlje, a to su politike i borba za bolje društvo, za društvo u kojem nema korupcije i u kojem su svi građani jednaki, zaključio je.

HRT-ova novinarka Tatjana Munižaba u središnjem Dnevniku HTV-a rekla je da Klub zastupnika SDP-a od sutra ima 21 člana s tendencijom pada.

- Pitanje je koliko će od preostalih sedam koji nisu izbačeni, a stali su na stranu četiri izbačena saborska zastupnika, ostati u stranci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!