09:53 / 25.01.2018.

Autor: HRT

Sjednica Sabora počela na već dobro poznati način - stankama

-

-

Foto: - / -

SDP i Most tražili su stanku zbog stanja na Hrvatskim studijima, HDZ i GLAS zbog aktualne politčke situacije, HDS zbog prijenosa osnivačkih prava nad osnovnim školama i neovisni Željko Glasnović vezano uz hrvatsku diplomaciju.
Današnja sjednica Sabora počela je na već dobro poznati način - stankama. Na početku je nekoliko klubova zatražilo stanku kako bi dalo svoje mišljenje o aktualnim političkim zbivanjima. 

SDP i Most tražili su stanku zbog stanja na Hrvatskim studijima, HDZ i GLAS zbog aktualne političke situacije, HDS zbog prijenosa osnivačkih prava nad osnovnim školama i neovisni Željko Glasnović vezano uz hrvatsku diplomaciju.

Zastupnik Željko Glasnović govorio je o državljanstvu te naglasio kako se u nekim hrvatskim veleposlanstvima čeka deset godina hrvatsko državljanstvo. Govorio je i o skandalima u hrvatskoj diplomaciji te o sigurnosnim provjerama koje prolaze zaposleni u našim diplomatskim predstavništvima.
Sabina Glasovac iz Kluba zastupnika SDP-a upozorila je na kaotičnu situaciju na Hrvatskim studijima koja se intenzivirala posljednjih mjeseci. Kazala je da je iz informacija koje je dobila situacija alarmantna te da studente i zaposlene na Hrvatskim studijima muči njihov potpuno neregulirani pravni status. Tražila je kako očekuje da ondje netko napokon reagira i razriješi nastalu situaciju. 

Marko Vučetić iz Mosta također je govorio o problemima Hrvatskih studija. Naglasio je kako oni pokrivaju dvije dimenzije hrvatske realnosti, a prva dimenzija je dimenzija neuređenosti, nefunkcioniranja institucija i odgađanja odluka. Pozvao je i ministricu Divjak da demonstrira ishode te najavljivane nove obrazovne reforme.

Sljedeći je govorio predstavnik Kluba zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a Branko Hrg koji je kazao da se javio u ime jednog dijela roditelja iz grada Čazme. Upozorio je na nelogičnost jednog članka zakona o obrazovanju. Njegova nelogičnost je dovela do peticije građana koji traže da se osnivačka prava nad Osnovnom školom u Čazmi prebace iz nadležnosti Bjelovarsko- bilogorske županije na Grad Čazmu.

Tomislav Sokol iz Kluba HDZ-a govorio je o pokušaju politizacije sustava znanosti i visokog obrazovanja. Govorio je o situaciji na Hrvatskim studijima te naglasio da postoje pojedina tijela koja se bave i rješavaju probleme u različitim aspektima akademskog života. Govoreći o odlascima i zapošljavanju pojedinih djelatnika na Hrvatskim studijima, naglasio je da postoji mišljenje mjerodavnih institucija i da je to u nadležnosti inspekcije rada.

U ime zastupnika GLASA i HSU-a govorila je Anka Mrak Taritaš koja je kazala da se javlja da bi govorila o tome kako su premijer Plenković i ministica Divjak zataškali skandal i nagradili sudionike. Govorila je o važnom natječaju za provedbu kurikularne reforme u "kojem je izabrana jedna gospođa, a jučer su doznali od gospodina Ivice Puljka da je u tom natječaju bilo petljanja, prtljanja i lažnih podataka".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!