07:17 / 20.07.2018.

Autor: D.M./HRT

Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

-

-

Foto: - / -

Potpisani su ugovori za pet slavonskih županija vrijedni 1,3 milijarde kuna. Predstavit će se i mjere demografske revitalizacije.
Pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića u vinkovačkom hotelu Slavonija održana je 5. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Tom je prigodom potpisan ugovor za 130 projekata na području pet slavonskih županija ukupne vrijednosti 1,3 milijardi kuna.

Radi se o Razvojnom sporazumu za područje Slavonije, Baranje i Srijema, RAS Sporazumu Slavonija, Baranja i Srijem sa Svjetskom bankom za pružanje savjetodavnih usluga, te mjerama demografske revitalizacije i socijalne politike.

U radu sjednice sudjelovali su ministri Tomislav TolušićPredrag Štromar, Dražen Bošnjaković, Darko HorvatZdravko MarićNada Murganić, Goran Marić, Oleg ButkovićTomislav ĆorićMilan Kujundžić te ministrice Gabrijela Žalac i Nina Obuljen Koržinek.

Premijer Andrej Plenković kazao je kako je zadovoljan što će iduće sate provesti fokusirani na razvoj istoka Hrvatske. Podsjetio je da su danas bili na otvaraju Vindijine farme i potpisivanju ugovora o infrastrukturi za Luku Sl. Brod. Istaknuo je kako se posebno veseli što se pokreću natječaji u domeni poljoprivrede, ruralnog razvoja i zapošljavanja, naročito osjetljivih skupina. "Pred nama je dobar put da kroz postojeće operativne programe i ono što nam slijedi napravimo velike pomake", kazala je ministrica Gabrijela Žalac. Ministar Tomislav Tolušić kazao je kako će sve ono što se potpiše danas i realizira idućih godina biti puno vidljivije nekim budućim naraštajima. "Ali zato smo tu, da njima osiguramo svjetljiju budućnost", dodao je.Uoči sjednice Savjeta ministar financija Zdravko Marić izjavio je za N1 kako se radi na jako puno projekata te da se danas "zaokružuje" svih pet slavonskih županija te da je Zakon o financiranju lokalne i područne samouprave već polučio rezultate. "Svjesni smo da jednim potezom ili mjerom ne možemo riješti problematiku koja tišti ovaj kraj. Duboko smo svjesni da ako govorimo o gospodarskim aktivnostima, plaćama ili demografiji, mnogima na pamet prvo padne Slavonija", poručio je.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem ima savjetodavnu ulogu u provedbi projekata financiranih sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova i iz nacionalnih izvora u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem kako bi se na području pet slavonskih županija osigurala što veća apsorpcija EU sredstava. Četvrta sjednica održana je u veljači u Virovitici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!