Split: Izbori za Gradsko vijeće najvjerojatnije 26. lipnja

26.04.2022.

14:07

Autor: Hina/HRT/D.S.

HRT-ova novinarka Ivana Šilović javila se u središnji Dnevnik

HRT-ova novinarka Ivana Šilović javila se u središnji Dnevnik

Foto: Dnevnik / HRT

Ni zadnja sjednica Gradskog vijeća Splita nije prošla bez političkih igara. Četvero opozicijskih vijećnika Hrvatske građanske stranke i nezavisni Ante Franić napustili su današnju sjednicu i tako srušili kvorum. Time je ujedno završen rad ovoga saziva Gradskog vijeća. Kako će Split funkcionirati do lipanjskih izbora? HRT-ova novinarka Ivana Šilović kazala je u središnjem Dnevniku HTV-a kako bi kritičari rekli - mirnije i složnije nego sada. 

Vlada će imenovati povjerenika

Vlada Republike Hrvatske će nakon zakonskih formalnosti imenovati povjerenika i nakon toga će raspisati izbore za Gradsko vijeće. Po svemu sudeći to će biti 26. lipnja.

I današnji susret gradskih vijećnika nije prošao bez političke zabave. Jutros se u početku činilo da će sve biti dobro, te da će se izglasati svih četrnaest točaka, među kojima su bile tri važne za vladajuće, međutim kada je na red došla jedna od njih - izglasavanje gradnje javnih parkirališta i zaduživanje šezdeset milijuna kuna, vijećnici Hrvatske građanske stranke, dakle, Kerumove stranke, srušili su kvorum.

Svoje ponašanje obrazložili su kopiranjem obrasca ponašanja Marijane Puljak, koja je bila u prošlom sazivu u opoziciji i na isti način srušila je saziv, odnosno srušila je kvorum u zadnjem sazivu Gradskog vijeća.

Prkić: Splitsko Gradsko vijeće u ovom sazivu više se neće sastajati

Predsjednik splitskoga Gradskog vijeća Jakov Prkić izjavio je nakon prekida sjednice zbog nedostatka kvoruma da se ono u ovom sazivu više neće sastajati, a Ministarstvo pravosuđa i uprave preuzet će aktivnosti u vezi s njegovim raspuštanjem i raspisivanjem izvanrednih izbora.

Na današnjoj sjednici ostali smo bez kvoruma, a u međuvremenu sedam vijećnika stranke Centra je podnijelo ostavke, što znači kako je s ovim Gradskim vijećem sad gotovo i ono se u ovom sazivu više neće sastajati, rekao je Prkić.

On ima još jednu mogućnost sazivanja sjednice GV-a ali je rekao da se njome neće koristiti jer je jučerašnjim ostavkama devet HDZ-ovih vijećnika i danas sedam vijećnika stranke Centra dostignuta natpolovična većina pa ono više nema kvoruma.

- Bilo bi besmisleno sazivati sjednicu Vijeća u situaciji kad nema kvoruma, poručio je Prkić i dodao da će se "nakon ostavki većine vijećnika Ministarstvo pravosuđa i uprave izjasniti i sve će to doći na Vladu, koja će i formalno raspustiti splitsko Gradsko vijeće".

Po njegovim riječima, kada raspusti GV, Vlada će odrediti i povjerenika za Vijeće, koji će raditi ono što mu zakon dopušta, a riječ je o minimumu aktivnosti kao što su, primjerice, one koje se odnose na hladni pogon.

- Taj povjerenik neće donositi nikakve odluke koje bi donosili izabrani vijećnici, istaknuo je Prkić.

Izrazio je žaljenje što Gradsko vijeće u dosadašnjem sazivu nije donijelo neke važne odluke, pri čemu je posebice istaknuo odluku o komunalnom redu.

Stanišić (HGS): Neozbiljno je na zadnjoj sjednici donositi odluke koje dugoročno utječu na Grad

Igor Stanišić iz Hrvatske građanske stranke Željka Keruma izjavio je kako su četiri vijećnika te stranke odlučila napustiti sjednicu jer je upitan legitimitet Gradskog vijeća za donošenje odluka.

- Ispada da smo mi srušili kvorum, što je djelomično točno, no ja bih napomenuo da je također deset vijećnika danas nedostajalo (devet HDZ-ovih i Goran Kotur iz SDP-a), a neovisni vijećnik Ante Franić također je danas otišao sa sjednice, rekao je Stanišić. Objasnio je kako su HGS-ovi vijećnici odlučili napustiti sjednicu jer smatraju da se zbog toga neće dogoditi nikakva šteta.

- Preneozbiljno je da mi na zadnjoj sjednici donosimo odluke koje dugoročno utječu na Grad, kao što je kredit od 60 milijuna kuna i traženje strateškog partnera za KK Split. Naš legitimitet je upitan i pitanje je ima li Gradsko vijeće pravo sada donositi takve odluke, rekao je Stanišić.

Po njegovim riječima, možda će neka nova vlast imati drukčiju viziju i drukčije rješavati te stvari. Rekao je da u proteklih deset mjeseci vlast u Splitu nije realizirala nijedan svoj originalni projekt, nego se koristila projektima koje je pripremila prošla vlast koju sada napadaju.

Skoko (Centar): Za rušenje kvoruma krivi HDZ i HGS - Neće biti kotarskih izbora u Splitu krajem lipnja

Vijećnik stranke Centra Igor Skoko za današnje rušenje kvoruma optužio je HDZ i HGS, a s tim u vezi spomenuo je i SDP.

- To je rušilačka politika i ovo što rade HDZ i Kerumov HGS jedini je način na koji oni misle da mogu doći na vlast i pokušavaju izazvati nered i vratiti grad na ono što je nekad bio, kad su oni bili na vlasti, rekao je.

Istaknuo je da se stranka Centar ne boji novih izbora. Također je rekao da danas nisu glasovali o planiranim odlukama vezanim uz tvrtku Split parking, strateškog partnera KK Split te kotarske izbore.

Ustvrdio je da nakon današnjeg rušenja kvoruma neće biti kotarskih izbora u Splitu krajem lipnja, kako je bilo planirano. Odgovarajući na novinarska pitanja, rekao je kako je krajnji rok za izvanredne izbore, o kojima odlučuje Vlada, 15. srpnja ove godine.

SDP-ov vijećnik Davor Matijević opovrgnuo je Skokine primjedbe da je SDP danas rušio kvorum. Istaknuo je kako je on bio na sjednici Gradskog vijeća te da će on i Goran Kotur danas dati ostavke.

Tri vijećnika Mosta danas su također dali ostavke, potvrdio je jedan od njih Josip Markotić koji je najavio kandidaturu za gradonačelni

Srušen kvorum na sjednici splitskog Gradskog vijeća 

Gradsko vijeće Splita ostalo je bez kvoruma nakon što su četvero vijećnika Hrvatske građanske stranke (HGS) i nezavisni Ante Franić napustili sjednicu, a prije glasanja o šestoj točki dnevnog reda.

Po šestoj točki dnevnog reda tražila se suglasnost gradskih vijećnika za zaduživanje gradske tvrtke Split parking, a za projekte dvije garaže u Dobrilinoj ulici i na Lokvama te sanaciju i opremanje šest parkirališta i garaža u Vrančićevoj, Ostravskoj, Krležinoj, Tijardovićevoj, Zagorski put i Smiljanićevoj u Splitu.


Nakon rasprave, glasanje nije održano.


Vijećnik HGS-a Igor Stanišić zatražio je petominutnu stanku nakon koje je citirao saborsku zastupnicu Marijanu Puljak, a koja je na sjednici 13. travnja 2021. godine, na posljednjoj održanoj u mandatu bivšeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, kazala kako se "ništa loše neće dogoditi odlaskom sa sjednice".


- Takav odnos ljudi su honorirali na izborima pa ću se i ja odlučiti na sličan potez, kazao je Stanišić.


Ante Franić iz velike vijećnice u splitskoj Gradskoj upravi, a gdje se održavala današnja sjednica, otišao je u tijeku stanke koju je zatražio Stanišić.


Tamara Visković iz stranke Možemo! ostavku na mjesto gradske vijećnice podnijela je 6. travnja, jučer je protokoliralo svoje ostavke i devetero vijećnika HDZ-a dok je sedam vijećnika Centra i troje Mosta to učinilo poslije završetka današnje sjednice u pisarnici gradske uprave.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!