Izglasan proračun grada Splita

11:30 / 17.12.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./Hina/HRT

 7. sjednica Gradskog vijeća Grada Splita

7. sjednica Gradskog vijeća Grada Splita

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Splitsko gradsko vijeće prihvatilo je predloženi proračun gradonačelnika Ivice Puljka za iduću godinu, što znači da je, barem zasad, njegova vlast neupitna. Proračun su podržali svi njegovi partneri u Vijeću. Inače mirnu sjednicu donekle je zasjenio incident na hodniku koji je bio na granici fizičkog sukoba.


 Sa 17 glasova za prihvaćen je proračun Grada Splita za iduću godinu. Riječ je o rekordnom iznosu od milijardu i 700 milijuna kuna.

- Proračun je i štedljiv i razvojan. Štedljiv je jer moramo vratiti neke dugove koje smo naslijedili. Ali je razvojan zbog velikog broja europskih projekata koje mi nastavljamo te neke od njih planiramo i pokrenuti. Rekonstrukcija i dogradnja škola, izgradnja školskih dvorana, vrtića... Sve su to projekti koji nas čekaju, veselimo se tim projektima, poručio je gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

Za oporbu je proračun nerealan i napuhan.  HDZ-ov Vice Mihanović kaže da je proračun loš, da je to loš dokument i prenapuhan.

- Da je nerealan u svojim ostvarenjima. Posebno nam smeta zaduženje našeg grada, s obzirom na iznos veći od 200 milijuna kuna koji će platiti naši građani, naša djeca. Nemamo konkretne projekte na što bi se to utrošilo.

Verbalni sukob na granici fizičkog

Zbog tržnice Pazar, na sjednici splitskog Gradskog vijeća u petak su se posvadili Mostov vijećnik Josip Markotić i nezavisni vijećnik Ante Franić, a njihov verbalni sukob graničio je s fizičkim obračunom.

Na sjednici, koja je bila prekinuta 26. studenoga jer vijećnici nisu prihvatili predloženi dnevni red, trebao bi biti donesen splitski proračun za 2022., kao i odluka o Pazaru.

Zbog toga se, uoči sjednice, na Pazaru, odnosno u Hrvojevoj ulici, okupila grupa zakupaca izražavajući nezadovoljstvo najavom gradskih vlasti da će se od 1. siječnja zaustaviti trgovanje u toj ulici.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak komentirao je mirno okupljanje nezadovoljnih zakupaca rekavši da razumije strah tih ljudi, ali im je i poručio da će moći nastaviti poslovanje na drugom mjestu na Pazaru "na jednom od najelitnijih dijelova te tržnice".

Puljak je, na početku sjednice koja se održava na splitskom Ekonomskom fakultetu, prihvatio prijedlog Mostovog vijećnika Josipa Markotića da se na dnevni red uvrsti i izvješće gradonačelnika o tržnici Pazar, no tome se usprotivio nezavisni vijećnik Ante Franić i izašao je sa sjednice među prosvjednike.

Intervenirao je Mostov vijećnik Josip Markotić rekavši da je Franić otišao "huškati prosvjednike" i "pozvati na linč" onih koji traže rješenje za tržnicu Pazar.

Sjednicu je zatim napustio i Markotić te se na stepenicama Ekonomskog fakultet žestoko verbalno sukobio s Franićem, na granici fizičkog obračuna.

Markotić se potom obratio prosvjednicima rekavši da Mostovi vijećnici danima pregovaraju s gradonačelnikom Puljkom u vezi tržnice Pazar, na što mu je dio prosvjednika uzvratio da ih je izdao.

- Nismo vas izdali, borimo se za vaše interese i gradonačelnik je prihvatio naš prijedlog da se na dnevni red sjednice Gradskog vijeća uvrsti njegovo izvješće o Pazaru s mogućnošću rasprave o tomu, rekao je Markotić dodavši kako je "dosta više manipulacija u vezi Pazara".

Većina prosvjednika je na te Markotićeve riječi reagirala pljeskom odobravanja.

Franić je pak novinarima kazao kako Markotić "obmanjuje prosvjednike".

- Most je, predlažući gradonačelniku Puljku da se na dnevni red dvodnevne sjednice Gradskog vijeća uvrsti njegovo izvješće o Pazaru, kojeg je Puljak prihvatio, dao gradonačelniku priliku za još jedan spin, kazao je Franić koji smatra da će Puljak obmanuti prosvjednike i javnost, te da se prosvjednici nemaju čemu nadati.

Strasti su se brzo smirile i sve je srećom ostalo na verbalnoj razini, no ponovno se pokazalo da treba mnogo više političke kulture među vijećnicima i zastupnicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!