09:14 / 31.01.2020.

Autor: I.D./HRT

Sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju RH

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Godišnji broj živorođenih smanjio se za 3 puta, na današnjih oko 37 000, a broj umrlih je blago porastao na današnjih 53 000. To konkretno znači da mi godišnje gubimo jedan grad veličine Makarske, rekao je Plenković.
Sedmom sjednicom Vijeća za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske predsjedao je premijer Andrej Plenković.

Na početku sjednice premijer Plenković je pozdravio potpredsjednicu Europske komisije Dubravku Šuicu, koju su, kako je rekao, pozvali na sastanak jer je zadužena za demokraciju i demografiju u novoj komisiji Ursule von der Leyen.

Posebno je pozdravio i ministricu Bedeković te zahvalio njoj i njezinim suradnicima na pripremi današnjeg sastanka koji će, kako je rekao, omogućiti da rekapituliraju sve ono što su učinili do sada, a isto tako da od ministrice čujemo glavni rezime rada radne skupine demografske revitalizacije. Pozdravio je i prisutnog dr. Vladimira Lončarevića koji je na sjednici kao izaslanik predsjednice RH koja je, kazao je Plenković, također imala važne i vrijedne inicijative vezane za demografsku revitalizaciju.

Godišnje gubimo više od 15 000 osoba

- Znamo da je naša Vlada prepoznala već na početku mandata problem negativnih demografskih trendova koji traju najmanje posljednjih 70 godina u Hrvatskoj. U tom razdoblju, uz neprekidno iseljavanje, godišnji broj živorođenih smanjio se za 3 puta, na današnjih oko 37 000, a broj umrlih je blago porastao na današnjih 53 000. To konkretno znači da mi godišnje gubimo više od 15 000 ljudi samo zbog negativnog prirodnog priraštaja, ili otprilike svake godine jedan grad veličine Makarske, rekao je Plenković.

- Prepoznajući ovaj kronični problem i njegove dugoročne posljedice za Hrvatsku, ova je Vlada prva koja je jedno ministarstvo na izravan način imenovala i zadužila za bavljenje s demografskim pitanjem, dodao je premijer Plenković.

Što je učinjeno, a što će se tek učiniti

Govoreći o konkretnim potezima koje je Vlada učinila u vezi rješavanja ovog problema, među ostalim, premijer je kazao:

- Mi smo osobitu pozornost posvetili poboljšanju životnog standarda obitelji s djecom. Mi po drugi put povećavamo iznos roditeljske naknade za zaposlene roditelje za drugih 6 mjeseci. Njih smo prvi put povećali u srpnju 2017. s tadašnjih 2 663 kune na 3 991 kunu. Od prvog travnja taj će se iznos povećati na 5 643 kune.

Na početku svog izlaganja Šuica je kazala kako vidi da je Hrvatska već poodmakla radeći na toj temi.

- Kada se radi o mom radu u Europskoj komisiji, moram reći da je dinamika mog rada na početku, unutar još uvijek 100 dana rada ove komisije, vrlo intenzivna, radni plan vrlo ambiciozan i mogu reći da je možda i ambiciozni u odnosu na ono kako je do sada radila komisija, rekla je Šuica.

Komisija nema službu koja se bavi demografijom pa je prva stvar koju je pokrenula u prosincu među resornu skupinu u Europskoj komisiji uz pomoć glavnog tajništva Europske komisije.

- Okupili smo cijelu postojeću ekspertizu iz svih glavnih uprava Europske komisije sa zadaćom da već u prvom kvartalu ove godine predstavimo prvo izvješće Europske komisije o demografiji, rekla je Šuica i dodala da je uspostavila i projektnu skupinu za demografiju kojoj je na čelu na razini povjerenika te da je prvi sastanak već održan prošlog tjedna.

O izvješću koje će predstaviti u travnju u Zagrebu, Šuica je kazala:

- Cilj izvješća je istinski pokazati u kojoj mjeri demografija već sada utječe na stvarne živote Europskih građana, s konkretnim primjerima - i pozitivnim i negativnim, te istaknuti kako, ako odmah ne počnemo, anticipirati učinke demografije na ekonomiju, produktivnost, socijalna, pružanju usluga ili čak teritorijalnu dimenziju.

- Ono što je činjenica da u posljednjih 20 godina, prema Eurostatu, Europljani žive 6 godina više. To je podatak koji  je objektivno dobra stvar, ali isto tako nosi sa sobom posljedicu drastičnog starenja stanovništva. Cilj nam je kako taj trend pretvoriti u novu priliku, dodala je Šuica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!