Vlada: Predloženo snižavanje PDV-a na drva za ogrjev, pelete i solare

24.08.2022.

Zadnja izmjena 15:12

Autor: M.M./HRT

Sjednica Vlade

Sjednica Vlade

Foto: Robert Anic / Pixsell

Vlada je u srijedu uputila u saborsku proceduru 65 zakonskih prijedloga vezanih uz uvođenje eura kao službene valute u RH, a među njima i izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim se predviđa i snižavanje stope PDV-a na 5 posto na isporuku sječke, peleta i drva za ogrjev, kao i nultu stopu PDV-a za solarne panele.

- Cilj današnje sjednice je predložiti Hrvatskom saboru 65 prijedloga zakona koje mijenjamo s obzirom na ulazak RH u europodručje. Uz njih bit će još 20-ak zakonskih tekstova koji će ići u redovitu proceduru, a vezani su uz uvođenje eura, rekao je uvodno premijer Andrej Plenković.

Istaknuo je kako je hrvatska ekonomija visoko eurizirana ekonomija, te da je cilj uvođenje eura jasno naznačen u programu vlade od 2016. i 2020. godine. Rekao je, da je Hrvatska završetkom pristupnih pregovora i potpisivanjem Ugovora o pristupanju EU-u, te referendumom i ratifikacijom tog ugovora u Saboru vrlo jasno rekla da želi biti članica europodručja.

- Proteklih nekoliko godina sustavno smo radili na ispunjavanju kriterija i svih pretpostavki da postanemo članica europodručja. Članstvo u eurozoni Hrvatskoj omogućuje veću sigurnost i bolju zaštitu od kriza i vanjskih ekonomskih šokova. Gospodarstvo omogućuje niže kamate, otpornost na krize i veću konkurentnost. Hrvatskoj jača međunarodni položaj osobito u ekonomskim i financijskim segmentima, utječe na najviši investicijski kreditni rejting koji smo imali ikada, a važno je da ulazimo u specifičnom kontekstu koji je globalan - posljedice ruske agresije na Ukrajinu, porast cijena energenata, porast cijena hrane, posljedice globalne pandemije, rekao je Plenković.

Naglasio je kako je razdoblje koje je pred nama, četiri ključna mjeseca, karakterizirano s nekoliko važnih procesa.

- Prvi je zaštita potrošača. Drugi je zakonodavni aspekt priprema, kojeg rješavamo kroz ove pakete zakona i time osiguravamo pravodobne izmjene zakona i pravnu sigurnost. Treći segment je prilagodba svih segmenata društva na novu valutu uključivši i opskrbe euro novčanicama i kovanicama u nekoliko faza svih ključnih aktera - banaka, pošte, trgovina, građana, Fine... I četvrto da raspravimo prednosti članstva Hrvatske u europodručju, istaknuo je premijer.

Plenković je najavio da će danas najvjerojatnije stići informacija iz Europske komisije o usvajanju partnerskog sporazuma za novi višegodišnji financijski okvir.

U saborsku proceduru poslano 65 zakona vezanih uz uvođenje eura

Uz donošenje zakona o uvođenju eura, za potrebe pune prilagodbe hrvatskog zakonodavstva uvođenju eura potrebno je izmijeniti cijeli niz važećih zakonskih i podzakonskih propisa, koji sadržavaju znatniji broj odredbi povezanih s kunom, rečeno je na sjednici Vlade, s koje je ukupno poslano u saborsku proceduru 65 zakonskih prijedloga.

Tako, iz djelokruga Ministarstva financija, uz izmjene zakona o porezu na dodanu vrijednost, riječ o još 11 zakonskih prijedloga.

Primjerice, iz područja financijskog sustava, to su izmjene i dopune Zakona o računovodstvu, Zakona o elektroničnom novcu te Zakona o platnom prometu, a donijet će se i novi zakon o provedbi uredbe o medaljama i žetonima koji nalikuju eurokovanicama, izvijestio je Primorac.

Iz resora ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića riječ je o 24 zakona, pri čemu se prijedlozi izmjena i dopuna između ostalog odnose na zakon o sigurnosti prometa na cestama, zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, o javnom okupljanju, o protuminskom djelovanju, o prijenosu i obradi podataka, o putnicima u zračnom prometu, zakon o prebivalištu, zakon o osobnoj iskaznici itd. Tu su i izmjene zakona o vatrogastvu, koji je u nadležnosti Hrvatske vatrogasne zajednice.

U nadležnosti ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice je osam prijedloga zakonskih izmjena, između ostalog zakona o obaveznim odnosima, o trgovačkim društvima, kaznenog zakona, zakona o parničnom postupku, ovršnog zakona, zakona o zaštiti od nasilja u obitelji itd.

Između ostalog, izmjene podrazumijevaju i da će se novčane kazne u prekršajnim i kaznenim postupcima zamijeniti iznosima u eurima, temeljem fiksnog tečaja konverzije, najavio je Malenica.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić izvijestio je o prijedlogu izmjene i dopune jednog zakona iz svog resora, onog o upućivanju radnika i prekograničnoj provedbi odluke o novčanoj kazni, kojima je cilj omogućiti nesmetano i učinkovito postupanje svih tijela uključenih u postupanje i procesuiranje prekršaja utvrđenih zakonom, zbog čega je između ostalog potrebno iznose novčanih kazni izraženih u kunama preračunati u eure.

U nadležnosti Ministarstva kulture i medija nalazi se devet zakonskih prijedloga, koji se primjerice odnose na zakon o arhivskom gradivu i arhivima, zakon o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, zakon o muzejima, zatim o Hrvatskoj radioteleviziji, o audiovizualnim djelatnostima, medijima, elektroničkim medijima itd.

Sve se izmjene odnose na prekršajne odredbe i iskazivanje kazni, to jest njihovom prebacivanju iz kuna u eure, izvijestila je resorna ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Nadalje, dva su zakonska prijedloga u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, a odnose se na zakon o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori te onaj o Hrvatskoj agronomskoj komori. Tu je riječ o tehničkim prilagodbama dijela odredbi vezanih za iskazivanje iznosa članarina, rekla je ministrica Marija Vučković.

Izmjena šest zakona odnosi se na Ministarstvo mora prometa i infrastrukture, kao što su zakon o cestovnom prometu, zakon o pravima putnika u prijevozu autobusima, zakon o željeznici, zakon o cestama itd.

Potpredsjednik Vlade Oleg Butković  apostrofirao je da će se uvođenjem eura u poslovanju upravitelja željezničke infrastrukture eliminirati valutni rizici u domeni realizacije infrastrukturnih projekata na način da će odobreni krediti za te namjene s valutnom klauzulom postati valutno nerizični u pogledu otplate.

Naposljetku, tri zakonske izmjene su iz domene Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a odnose se na Zakon o meterološkoj i hidrološkoj djelatnosti, Zakon o mjeriteljstvu te Zakon o nadzoru predmeta od plemenitih kovina. Tu je također riječ o zamjenama vrijednosti iskazanih u kunama, u eure, rekao je ministar Davor Filipović.

Predloženo snižavanje PDV-a na sječku, pelete i solare 

Vlada je u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune zakona o porezu na dodanu vrijednost, koji uz nužne elemenete prilagodbe uvođenju eura predviđa i snižavanje stope PDV-a na 5 posto na isporuku sječke, peleta i drva za ogrjev, kao i nultu stopu PDV-a za solarne panele.

Prema riječima ministra financija Marka Primorca, izmjenom zakona predlaže se promjena odredbi povezanih s uvođenjem eura kao i daljnje porezno raterećenje i ublažavanje rasta cijena s kojim su suočeni građani i gospodarstvo.

Tako se predlaže da se sniženom stopom PDV-a od 5 posto oporezuje isporuka grijanja iz toplinskih stanica, uključujući i naknade vezane uz tu isporuku te isporuka ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke, obavljena od dana stupanja zakona na snagu pa sve do 31. ožujka 2023. godine.

Nadalje, predlaže se da se PDV-om po stopi od nula posto oporezuje isporuka i ugradnja solarnih ploča na privatne stambene objekte, prostore za stanovanje te javne i druge zgrade. Ta bi se stopa, naveo je ministar, primjenjivala na isporuku i ugradnju solarnih ploča samo u krajnjoj potrošnji, dakle na građane i njihove energetske zajednice, tj. kod višestambenih zgrada te na osobe koje obavljaju djelatnost od javnog interesa.

Time se otvara prostor za snižavanje cijena kao poticaj korištenju obnovljivih izvora energije, ocijenio je Primorac.

U obrazloženju prijedloga zakona navodi se da će predložene mjere smanjiti prihode državnog proračuna s osnove PDV-a u iznosu od oko 120 milijuna kuna na razini godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!