Plenković: U prva 24 sata iskazan interes građana za 220 milijuna eura narodnih obveznica

23.02.2023.

10:45

Autor: I.Z./IMS/HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade u uvodnom obraćanju osvrnuo se na rusku invaziju na Ukrajinu. Komentirao je i izdavanje državnih obveznica.

Plenković: Rusija 2022. nastavila ono što je započela 2014.


Rusija je invazijom na Ukrajinu prošle godine nastavila ono što je započela 2014. godine, rekao je premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade na kojoj je odlučeno da će Hrvatska sutra istaknuti ukrajinsku zastavu kako bi obilježila prvu godišnjicu invazije.

- To je čin bez presedana gdje je Rusija izvršila invaziju na slobodni i neovisni, međunarodni priznati teritorij Ukrajine. Nastavila ono što je krenula 2014. godine, rekao je Plenković.

Hrvatska će sutra obilježiti prvu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu isticanjem ukrajinske zastave, odlučila je Vlada na današnjoj sjednici.

- Posljedice agresije bile su nezabilježene i tragične za desetke tisuća ubijenih, milijune izbjeglih i prognanih, uništenu infrastrukturu diljem Ukrajine. Posljedice ove agresije vidljive su i u Europi, globalno, u Hrvatskoj, rekao je premijer.

Plenković je podsjetio da je Zagreb podržavao Kijev proteklih godinu dana - politički, diplomatski, financijski, humanitarno i vojno.

- To ćemo činiti i dalje s punom solidarnošću i uvjerenjem da radimo ispravne korake u svakom trenutku u proteklih 12 mjeseci, a tako će biti i u budućnosti - i bilateralno i u okviru međunarodnih institucija, rekao je.

Premijer je dodao da se jutros susreo s ukrajinskom zajednicom u Hrvatskoj i zahvalio im na olakšavanju prihvata njihovih sunarodnjaka iz Ukrajine, kojih je, prema njihovim procjenama, u određenim trenucima bilo između 22.000 i 30.000.

Zdenko Lucić, državni tajnik u ministarstvu vanjskih i europskih poslova, rekao je da je ukupna pomoć Hrvatske Ukrajini prešla 160 milijuna eura.

Lucić je izdvojio da je vlada svojim odlukama humanitarno pomogla toj zemlji s iznosom većim od šest milijuna eura, a hrvatske tvrtke su donirale hranu i lijekove Ukrajini u iznosu od oko milijun eura.

U prva 24 sata iskazan interes građana za 220 milijuna eura narodnih obveznica


Plenković je komentirao i izdavanje državnih obveznica. Poručio je da je u prvih 24 sata, prema riječima ministra financija, interes iskazan za ukupno 220 milijuna eura.


- Osam dana traje ovaj rok za institucionalne investitore, naglasio je Plenković.


Istaknuo je kako je kamata viša od tri posto, a da se postupak može provesti u više od petsto poslovnica banaka u Hrvatskoj.


Podsjetio je da osam dana traje rok upisa za građane, a poslije je za institucionalne investitore.


- Cijeli proces teče vrlo glatko i mislim da je odaziv vrlo velik, što znači da smo poslali dobru poruku i za tržište kapitala i za bolje uvjete za naše građane, a u konačnici i za iskazivanje povjerenja u državu i njezine javne financije, ocijenio je Plenković.

"Imali smo ogroman intenzitet aktivnosti"


Predsjednik Vlade spomenuo je dolazak Borjane Krišto i Pedra Sancheza u Hrvatsku, kao i minhensku konferenciju i ViroExpo.

- Imali smo ogroman intenzitet aktivnosti, poručio je.

Dodao je da je zajedno s ministrom Medvedom posjetio lokaciju gdje se provodi ekshumacija masovne grobnice kod Vukovara.

Plenković je zahvalio i ministru hrvatskih branitelja i potpredsjedniku Vlade Tomi Medvedu te svima koji su uključeni u ekshumaciju masovne grobnice kod Vukovara te identifikacije posmrtnih ostataka.

Plenković je u uvodnom obraćanju istaknuo kako će na sjednici Vlade biti i Nacrti konačnih prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini te Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, zatim prijedlog strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike do 2027. te prijedlog odluke o osnutku Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!