Plenković: Vlada poštuje neovisnost pravosudnih tijela i dignitet sudaca

13.04.2023.

Zadnja izmjena 09:50

Autor: HRT/V.G.

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković kazao je u uvodnom govoru kako je poruka solidarnosti ključna u ovim vremenima krize. Sve što činimo, istaknuo je, činimo da održimo socijalnu koheziju u društvz i pomognemo onima kojima je najteže.

Osvrnuo se na aktualno prijepodne u Saboru rekavši da su na kvalitetan način predstavili program Vlade te naznačili temeljne strateške ciljeve koje je Vlada ostvarila i koje planira ostvariti do kraja mandata.

Također, jučer je podnio izvješće o sastancima Europskog vijeća.

- Izdvojio bih susret s predstavnicima liječničkih udruga. Na otvoren i konstruktivan način dogovorili smo korake koje ćemo poduzimati u periodu pred nama. Mislim da imamo čvrsto razumijevanje da ćemo u okvirima mogućnosti koje imamo napraviti daljnje iskorake koji se odnose na liječničke i druge zdravstvene djelatnike, osobito kad je riječ o uredbi o koeficijentima. Što se nas tiče, mislim da su sve pretpostavke tu, da bilo kakvi štrajkovi nisu potrebni, no to je prije svega na tijelima i liječničkom sindikatu, poručio je Plenković.

Podsjetio je i na susret s izaslanstvom HNS-a. Dogovoreno je da će Vlada ustupiti zemljište u Velikoj Gorici za izgradnju kampa hrvatske nogometne reprezentacije.

- Dat ćemo jednu novu dimenziju partnerstvu s HNS-om, a oni će uložiti u izgradnju ovog kampa koji će, siguran sam, iznjedriti nove sjajne nogometaše, rekao je.

Istaknuo je kako je jučer održan sastanak s izaslanstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji.

- Naša politika potpore Hrvatima izvan Hrvatske je kontinuirana. Brojni projekti se podupiru. Praktički je pred samom finalizacijom Hrvatska kuća u Subotici kao mjesto okupljanja i osnaživanja identiteta Hrvata u Srbiji, rekao je Plenković.

Plenković: Šengen i eurozona pogurali prognoze iznad vladinih


Od ulaska Hrvatske u europodručje i šengenski prostor međunarodne institucije revidirale su očekivanja rasta hrvatskog gospodarstva iznad vladine prognoze rasta BDP-a u ovoj godini za 0,7 posto, rekao je u četvrtak u uvodu vladine sjednice premijer Andrej Plenković.

Podsjetio je na prognozu Svjetske banke iz siječnja o rastu od 0,8 posto u ovoj godini, koja je ovaj mjesec podigla prognozu na 1,3 posto, Europska komisija je u veljači objavila da očekuje rast hrvatskog BDP-a od 1,2 posto, a Međunarodni monetarni fond je prije nekoliko dana procijenio ovogodišnji rast hrvatskog gospodarstva za 1,7 posto.

- To sve skupa znači da su oni nešto optimističniji od prognoza koje smo mi sami projicirali i vjerujem da će se utjecaj članstva u euro i šengenskom prostoru zaista osjetiti na gospodarskom rastu koji će biti bolji od očekivanog, unatoč usporavanju svjetske ekonomije u 2023. godini", rekao je premijer.

Napomenuo je da je Hrvatska prema Eurostatovim podacima dosegnula 73 posto razine razvijenosti EU-a, uzimajući kao mjeru BDP po stanovniku, što je najviša razina do sada, a 2016. bili smo na 62 posto.

To znači da Hrvatska snažno i maksimalno koristi svoj međunarodni položaj, ustvrdio je Plenković.

Što se tiče turizma, predviđa da će ovogodišnja sezona biti rekordna.

- Što se tiče turizma, podaci upućuju da će sezona biti bolja od 2022., prema svemu sudeći bolja i od 2019. Do 11. travnja je ostvareno 6 posto više dolazaka i 20 posto više noćenja nego rekordne 2019. Mi smo u godini, koja će bez ikakvih dilema, biti najbolja, poručio je premijer.

Najavio je daljnju aktivnost vlade u pripremama za zajmove iz Nacionalnog plana za oporavka i otpornosti.

Do sada su, kako je rekao, Hrvatskoj bespovratno isplaćene 2,2 milijarde eura od 5,5 koliko je na raspolaganju, a imamo na raspolaganju još 3,6 milijardi eura zajmove pri čemu vlada želi taj novac plasirati u obrazovanje, obnovu, energetsku učinkovitost, vodoopskrbu, promet, energetiku, plinofikaciju itd.

Mi smo u godini, koja će bez ikakvih dilema, biti najbolja.

Andrej Plenković

Plenković pozvao Dobronića da reagira na retoriku koja obezvrjeđuje sudbenu vlast


Premijer Andrej Plenković pozdravio je brzo uhićenje osobe koja je podmetnula požar na automobilu osječke sutkinje a predsjednika Vrhovnog suda pozvao da se, kada se javno očituje, osvrne na retoriku "onih koji obezvrjeđuju sudbenu vlast" a to sigurno nije Vlada".

- Uvijek osudimo svaki ovakav čin, a posebno ako ima veze s pritiskom na pravosuđe. Vidjeli ste da je policija uhitila počinitelja. Pozdravljam brzu reakciju policija koja je djelovala zajedno sa svima drugima da se što prije utvrdi počinitelj", kazao je premijer Plenković na sjednici Vlade.

Vlada, dodao je, poštuje neovisnost pravosudnih tijela i dignitet sudaca. "Dapače, vodimo računa o tome kao izvršna vlast da se ne narušava ugled pravosuđa, ne kritiziramo pravomoćne presude, ne radimo pritisak na DORH pozivima na uhićenja niti vrijeđamo pravosudne dužnosnike na profesionalnoj i osobnoj razini", naglasio je.

- Upravo suprotno, redovito upozoravamo i osuđujemo takvo ponašanje koje nerijetko dolazi od predsjednika Republike i oporbenih stranaka, poručio je premijer.

Pozvao je predsjednika Vrhovnog suda da se, kada se javno očituje, osvrne na retoriku" onih koji obezvrjeđuju sudbenu vlast i doživljavaju je kao trećerazrednu te narušavaju njen ugled u javnosti".

- To sigurno nije Vlada niti prozvani ministar pravosuđa, a još manje ministar unutarnjih poslova, dodao je.

Vrhovni sud izrazio je u srijedu nezadovoljstvo što ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nisu reagirali na nedjeljnji palež automobila osječke sutkinje Vlaste Šimenić Kovač. Najviši sud u priopćenju je istaknuo kako ministri, tri dana nakon što je sutkinji na Uskrs zapaljen automobil, nisu izdali priopćenje o incidentu, niti su osudili ''ovaj nemio događaj koji je po svemu sudeći povezan sa suđenjem''.

Plenković je rekao kako to priopćenje nije utemeljeno. "Osobito kad sam se ja kao predsjednik Vlade jasno očitovao u utorak navečer, a policija obavila posao u ekspeditivnom roku. Ne radimo pritisak na pravosuđe, niti kroz medije na DORH, USKOK, niti na bilo koju drugu instituciju i očekujemo od drugih političkih aktera da se ponašaju isto u demokraciji kao što se ponašamo mi", poručio je premijer.

Vlada poštuje neovisnost pravosudnih tijela i dignitet sudaca, dapače vodimo računa o tome kao izvršna vlast da se ne narušava ugled pravosuđa, ne kritiziramo pravomoćne presude, ne radimo pritisak na DORH pozivima na uhićenje niti vrijeđamo pravosudne dužnosnike na profesionalnoj i osobnoj razini.

Andrej Plenković

Mediji imaju apriori negativan stav o svemu što Vlada radi


Vezano za izjave o pritiscima vladajućih na Državno odvjetništvo, ministar pravosuđa Ivan Malenica rekao je kako je premijer istaknuo da se ni u jednom njihovom nastupu ne može vidjeti pritisak na odvjetništvo da nekoga procesuira ili istražuje.

- Vidjeli ste da neki to rade i difamiraju pravosudne dužnosnike kao trećerazredne, rekao je Malenica poručivši da oni to nisu činili.

Upitan je li premijer kritizirao predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića, Malenica je odgovorio kako je premijer doveo u pitanje reakciju Dobronića na određene pritiske i kritike prema njemu kao predsjedniku Vrhovnog suda.

Za Plenkovićevu izjavu da "mediji orkestrirano pritišću Vladu", rekao je kako ne bi komentirao tu izjavu, no smatra da mediji imaju "apriori negativan stav o svemu što Vlada radi".

Za izjavu ministra gospodarstva Davora Filipovića o pritiscima i predatorima, Malenica je rekao da s njim o tome nije razgovarao, no ako Filipović smatra da postoji potreba za uključivanjem pravosudnih ili policijskih tijela, odluka je na njemu.

Za sebe je Malenica rekao da nije pod nikakvim pritiskom, najnormalnije radi svoj posao, a interesne skupine ne rade nikakav pritisak na njega.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!