12:29 / 08.04.2022.

Autor: HRT/Hina/D.S.

Plenković: Život se vraća u normalu, no oprez je i dalje potreban

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković rekao je na sjednici Vlade da se popuštanjem epidemioloških mjera život vraća u normalu, no oprez je i dalje potreban jer ljudi još uvijek umiru od COVID-a.

- Stožer je procijenio da su se stekli preduvjeti za znatno relaksiranje dosadašnjega režima epidemioloških mjera, rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.


Praktički smo sada u situaciji da se, osim posebnih režima u zdravstvenim i socijalnim ustanovama te uz preporuke, ali ne i obvezu nošenja maski u unutarnjim prostorima, polako dolazi u situaciju da se život vraća u normalni tijek aktivnosti, dodao je.


- Sigurno je da ipak trebamo zadržati oprez, COVID je još uvijek tu i nažalost i dalje imamo ljude koji umiru od te bolesti. Međutim činjenica je da je ova varijanta omikrona manje opasna za zdravlje, nego što su bile ranije i zbog toga smo na tragu epidemioloških procjena donijeli ove odluke, rekao je premijer.


Govoreći uvodno o aktualnim temama, predsjednik Vlade osudio je zločin u Kramatorsku, što je još jedan dokaz brutalne ruske agresije na Ukrajinu koji Vlada najoštrije osuđuje.


Osvrnuo se na Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru koji se održava ovaj tjedan i aktivnostima na njemu te podsjetio da je danas 30. obljetnica osnivanja Hrvatskog vijeća obrane.


Od ostalih gospodarskih tema izdvojio je kvartalni sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeća, održan ovog tjedna za koji smatra da je bio sadržajan i kvalitetan, te je izrazio zadovoljstvom potpisivanjem sporazuma sa Sjedinjenim Državama o ulasku Hrvatske u Global Entry program.


- U okviru potpore Banovini posjetili smo Sisak ovoga tjedna, gradilište na mostu preko rijeke Odre i dionicu ceste A11 Lekenik - Sisak, rekao je te dodao da će ona, uz čvor Petrinja biti "žila kucavica" oporavka i gospodarskog razvoja cijele Sisačko-moslavačke županije.


Ponovio je čestitke Tomislavu Žigmanovu (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini) izabranom u Skupštinu Srbije i cijelom Hrvatskom nacionalnom vijeću na čelu s Jasnom Vojnić.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!