07:11 / 21.10.2021.

Autor: M.Š./HRT

Plenković: Opet visoke brojke, cijepite se

Andrej Plenković i Tomislav Ćorić

Andrej Plenković i Tomislav Ćorić

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković upozorio je u četvrtak na povećanje broja novozaraženih koronavirusom, zbog čega ćemo za koji dan premašiti brojku od 9000 umrlih u Hrvatskoj, te istaknuo važnost cijepljenja i pridržavanja epidemioloških mjera.

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković komentirao je posljednje događaje te se posebno osvrnuo na situaciju s Covidom. 

- Imali smo sastanak s izaslanstvom Europske investicijske banke. Važno je spomenuti da smo u zadnjih 2 desetljeća primili oko 7 milijardi eura kredita koje je financirala EIB, rekao je na samom početku. 

Govorio je i o jučerašnjem sastanku s Draganom Čovićem.

- Razgovarali smo o izmjenama izbornog zakona. Za godinu dana su redoviti izbori u BiH, pozicija Hrvata je da moraju biti zastupljeni na legitiman način u najvišim institucijama u BiH. 

"Cjepivo učinkovito štiti od teških oblika bolesti"

Što se tiče Covida, kaže da smo ušli u razdoblje hladnijeg vremena.

- Imamo značajan porast slučajeva, vidjeli smo jučer, a izgledno je da će tako biti i danas. Moramo se pridržavati onih osnovnih mjera zaštite, higijenu, pranje ruku. Važno je cijepljenje najstarijih sugrađana. Svaka četvrta osoba starija od 65 godina, a koja još nije cijepljena, radi se o 238 tisuća ljudi, su u visokom riziku u slučaju da obole od Covida. Koronavirus je do sada odnio ogroman broj života, uskoro ćemo premašiti brojku od 9 tisuća preminulih s ili od Covida. Visoki danak koji plaćamo kao narod i društvo. No, danas imamo cjepivo. Nema razloga da ovi brojevi budu ovako visoki. Cjepivo učinkovito štiti od teških oblika bolesti. 

"Suglasnost oko stava o trećoj dozi"

- Od početka listopada 74% hospitaliziranih nije bilo cijepljeno, dakle 3 od 4. 80% pacijenata koji su bili ili su još na respiratoru, nije bilo cijepljeno. Podsjećam da je 93% preminulih od koronavirusa iznad 60 godina. Ponovit ću da je važno cijepiti stare osobe, a razgovarali smo i na Znanstvenom savjetu oko primjene treće doze kod najugroženijih građana. 

- Svi smo suglasni sa stavom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o trećoj dozi, prema kojemu se ona treba primijeniti na imunokompromitirane te na djelatnike u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi jer će to pomoći u borbi protiv epidemije, naveo je Plenković.

Dodao je kako je situacija kod nas identična kao drugdje u svijetu - necijepljeni su svojevrsni rezervoar gdje se virus najviše širi i gdje najviše dolazi do mutacija.

"Pridržavajmo se mjera"

Činjenica je da i cijepljeni mogu prenositi virus, ali je ta mogućnost manja nego kod necijepljenih, a u slučaju oboljenja bolest je znatno blaža, odnosno puno rjeđe težeg oblika, i uglavnom samo kod starijih s komorbiditetima ili kroničnim bolestima.

- Stoga koristim i ovu prigodu da još jednom pozovem sve ove koji to nisu još do sada učinili da se cijepe i da se svi pridržavamo temeljnih epidemioloških mjera, mjera opreza i mjera koje čuvaju život, poručio je Plenković.

Poručio je na početku premijer, dodajući da je danas sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu. 

- U Hrvatskoj danas imamo 3053 slučajeva zaraze od koronavirusa, naveo je ministar zdravstva Vili Beroš

- Udio novozaraženih u broju testiranih u zadnja 24 sata je 28,24%. Na bolničkom je liječenju 938 osoba, imamo 131 pacijenta na respiratoru, dodaje.

Istaknuo je da je u bolničkom sustavu zamjetan porast hospitaliziranih, među kojima su i oni s najtežom kliničkom slikom koji se liječe na respiratoru ili ECMO uređaja.

Dodao je da su iz tog razloga Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljenić privremeno ustupljeni dodatni ECMO uređaji iz drugih bolnica.

- Porast broja novozaraženih od 56 posto u odnosu na proteklu srijedu poziv je na dodatnu, prijeko potrebnu dozu opreza. Preveliki rezervoar necijepljenih delta varijanti koronavirusa omogućava značajan manevarski prostor za širenje, istaknuo je Beroš.

Najviše novozaraženih u mlađoj populaciji

Ističe da je najviše novih slučajeva kod mladih od 10 do 19 godina.

- U ovom četvrtom valu, porast broja hospitaliziranih blaži je od porast broja novooboljelih, što nije bio slučaj u drugom i trećem valu. To je jasan odraz cijepljenja stanovništva, ističe. 

Kaže da je najviše ljudi cijepljeno među liječnicima, 88%, a kada se pridodaju i oni koji su preboljeli, da taj broj prelazi 90%. 

Dodao je da je do jučer, u Hrvatskoj cijepljeno 55,38 posto odraslog stanovništva, a treću dozu dobilo je 1489 osoba.

Pozvao je ljude da se cijepe, kako protiv Covida, tako i protiv gripe. 

Državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin istaknula je da u prošlih tjedan dana nije bilo novih epidemioloških mjera, a da aktualne mjere vrijede do 31. listopada. 

Odbacili inicijativu iz Sabora

Što se tiče pokretanja pitanja povjerenja Zdravku Mariću, potpredsjedniku Vlade Republike Hrvatske i ministru financija u Vladi Republike Hrvatske, a što je predložilo 34 zastupnika u Saboru, Vlada je to odbacila. 

Njegov opoziv zatražili su zbog ljetošnjeg boravka na jahti poduzetnika Blaža Pavičića i, kako tvrde, "laganja javnosti da taj poduzetnik ne posluje s državom".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!