07:14 / 15.12.2021.

Autor: M.Š./HRT

Plenković: Osuđujemo napade na zdravstvene djelatnike; Nema popuštanja mjera

Sjednice Vlade RH, 15.12.2021.

Sjednice Vlade RH, 15.12.2021.

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u srijedu je na sjednici Vlade ponovno najoštrije osudio napade protivnika epidemioloških mjera na zdravstvene djelatnike istaknuvši da COVID potvrde nisu nikakva drama i ograničenja, nego instrument koji se koristi diljem Europe. Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o najnovijim podacima u borbi s koronavirusom. Nema popuštanja nikakvih mjera zbog straha od širenja omikron-varijante koronavirusa. 

Na početku sjednice Vlade o aktualnostima je govorio premijer Andrej Plenković

- Posjet BiH je prošao jako dobro, vrlo sadržajni posjeti. Dvije zemlje imaju jako puno poveznica, trebamo se zalagati za ravnopravan položaj Hrvata i da potaknemo sve političke aktere u BiH, osobito najodgovornije političke stranke, da postignu dogovor o pravičnim izmjenama izbornog zakona. Dogovorili smo se da se tijekom proljeća održi zajednički sastanak Vlade i Vijeća ministara, i to u Hrvatskoj. 

Dodaje da je posjet BiH bio važan i u gospodarskom smislu, u smislu prometne i energetske infrastrukture. 

- Most Svilaj je gotov, Gradiška će uskoro biti. Spremni smo obnavljati most kod Brčkog. Činiti sve da Hrvatska i BiH imaju odlične odnose. 

Plenković: Nadam se da će huškači shvatiti da je ono što rade krivo

Osvrnuo se i na pitanje koronavirusa. 

- Vidi se pad broja novozaraženih, ali brojevi su nam i dalje visoki. Ponovno apeliram da svi oni koji se nisu cijepili, da se cijepe. Pogotovo sugrađani starije dobi, oni su najkrhkiji, najrizičnija skupina. Sukladno preporukama EMA-e pozivamo i na cijepljenje trećom dozu, tri do šest mjeseci, nakon druge doze, zbog pojave omikrona. Imali smo zadnje dvije godine mjere koje su bile među najblažima, balansirali smo s ekonomskim i financijskim sustavom. Nismo imali stroga zatvaranja, policijski sat... Dnevna briga o vođenju bitke s pandemijom, ona se vodi onako kako smatramo da je primjereno. Naravno da pritom želimo što manje zadirati u domenu ljudskih prava. Preduvjet da bi se štitila ljudska prava jest da građani budu živi te da budu zdravi. Zbog toga su ove naše mjere bile balansirane kako jesu. COVID potvrde nisu nikakva drama i ograničenja, to je instrument koji se koristi diljem Europe. Želim osuditi napade i vrijeđanja zdravstvenih djelatnika. Umjesto da se iskazuje velika zahvala svim djelatnicima za sve što rade, mi imamo napade i vrijeđanja. To zaslužuje svaku osudu, trebamo ih zaštititi. Vjerujem da će svi oni koji huškaju u javnom prostoru, da će shvatiti da je to krivo, dodaje premijer. 

Do kraja godine javni poziv za izgradnju 165 zamjenskih obiteljskih kuća

- Vjerujem da će se dinamizirati cijeli proces obnove od potresa, kako u Zagrebu tako i na Banovini te u drugim županijama koje su nastradale, rekao je premijer o situaciji s obnovom, naglasivši da će ministri i danas na područje Banovine. 

Osvrnuo se i na sastanak Istočnog partnerstva te Europskog vijeća u Bruxellesu. 

- Izvijestit ćemo o našim pripremama za uvođenje eura, na pripremi je radio ministar financija Zdravko Marić. Mislim da su dobre prognoze gospodarskog rasta, Komisija smatra da ćemo 2022. imati rast veći od prosjeka EU-a, a ove ćemo godine biti među tri zemlje s najvećim rastom. 

Ministar Tomislav Medved izvijestio je o obnovi te je među ostalim rekao da će do kraja godine raspisati javni poziv za izgradnju zamjenskih 165 obiteljskih kuća.

- Planirano trajanje postupka nabave i početak izgradnje jest pet tjedna od početka postupka nabave. 

Beroš: 4671 novi slučaj zaraze

Ministar Beroš osvrnuo se na situaciju s koronavirusom.

- Danas imamo 4671 novi slučaj zaraze. Prije tjedan dana zabilježen je 4751 slučaj, a to je samo 80 više. Udio novozaraženih u broju testiranih je 35,86%, riječ je o padu od 1,7% u odnosu na prošli tjedan te pad je 18% u odnosu na prije dva tjedna. Na bolničkom liječenju su 2253 osobe, broj hospitaliziranih pao je za 7,51%. Imamo porast broja pacijenata u jedinicama za intenzivno liječenje sa 16 na 17%, kao i osoba na respiratoru s 13 na 14%. Trenutačno uz pomoć mehaničke ventilacije diše 315 osoba, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš

- Neovisno o daljnjem padu broja novozaraženih bilježi se velika popunjenost bolnica. Osim zagrebačkih bolnica, veliku popunjenost imaju bolnice sjeverozapadne Hrvatske, OB Pula, KBC Osijek te KBC Split. Stvaraju se pretpostavke za pregled što većeg broja izvanbolničkih pacijenata, dodaje ministar. 

Do sada je cijepljeno 65,51% odraslog stanovništa, izvijestio je, ističući da je tzv. booster dozom cijepljeno 313.874 osoba. 

- Preporuča se osobito cijepiti djecu starosti od 5 do 11 godina koje imaju kronične neurološke bolesti, kroničnim bolestima srca, kroničnim plućnim bolestima uključujući astmu, kao i djecu s dijabetesom te malignim bolestima. Cijepljenje je pomoć u zaštiti zdravlja djece, provodit će se u ambulantama obiteljske medicine i kod pedijatara. HZJZ preporuča docjepljivanje svim odraslim osobama protokom triju ili više mjeseci od završetka cijepljenja, dodaje ministar. 

Nabava dvaju lijekova protiv koronavirusa


U tijeku je zajednička nabava Europske komisije za dva antivirusna lijeka protiv COVID-a - molnupiravir i inhibitor proteaze, koji su namijenjeni lakše oboljelim pacijentima s velikim potencijalom razvoja teških oblika bolesti. Njihova je prednost u načinu primjene - prvi se primjenjuje na razini primarne zaštite, a drugi u primarnoj zaštiti i bolničkim uvjetima.

Hrvatska je sudjelovala i u zajedničkoj nabavi monoklonalnih protutijela, osigurano je 1800 doza tog lijeka za pacijente s rizikom od težih oblika bolesti. Lijek se primjenjuje u bolnicama, a trebao bi stići 20. prosinca.

Izvijestio je Beroš i da je od uvođenja COVID potvrda brzim antigenskim testiranjem utvrđeno 9555 COVID pozitivnih osoba. 

- Određena im je izolacija i potencijalno izbjegnuto daljnje širenje zaraze. Za kraj bih rekao da se pomno prati razvoj situacije s omikron-varijantom virusa. To veliki globalni rizik te izaziva zabrinutost zdravstvene zajednice jer se ne zna za sada kakve će epidemiološke karakteristike omikrona biti u zimskim uvjetima. Nema dvojbe da je ova varijanta zaraznija od prethodnih varijanti, uključujući deltu. 

Ponavlja da je potrebno cijepiti se jer su stope hospitalizacija i smrtnih ishoda najniže u onim zemljama EU-a s najvećom procijepljenošću. 

- Pridružujem se osudama prijetnji zdravstvenim djelatnicima. Plakati s prijetnjama apsolutno su neprihvatljivi te znače poraz zdrave pameti bez premca, zaključuje. 

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Božinović: Nema popuštanja mjera

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će Nacionalni stožer danas donijeti sedam oduka kojima se sadašnje epidemiološke mjere produljuju do 31. prosinca. Pet odluka odnosi se na ograničavanje okupljanja, prelaska preko graničnih prijelaza, korištenje maski, rad trgovina i javni prijevoz.

- Iz iskustva znamo, ako se omikron bude značajnije širio, da bi mogao relativno brzo postati dominantna varijanta te obilježiti peti val pandemije. To nam, nažalost, ne otvara mogućnost da razmišljamo o popuštanju nekih ograničenja. Danas Nacionalni stožer donosi sedam odluka, koje se produljuju do 31. prosinca. U odluci o ograničavanju okupljanja imamo novinu koja se odnosi na okupljanja na otvorenom prostoru s više od 100 osoba. Ista se mogu održati ako to odobri nadležni županijski zavod za javno zdravstvo, a ne kao do sada HZJZ, izvijestio je. 

- Odluka o privremenoj zabrani ulaska u Hrvatsku više se ne odnosi na područje Hong Konga, rekao je Božinović.

Na prijedlog Ministarstva rada i mirovinskog sustava uvedene su posebne sigurnosne mjere u djelatnost socijalne skrbi.

Obvezno je testiranje na COVID i za zaposlenike Centra za posebno skrbništvo, a COVID potvrda obvezna je i za korisnike centara za socijalnu skrb, njihovu pratnju i sve posjetitelje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!