09:53 / 03.01.2020.

Autor: HRT

Sjednica Vlade, premijer o aktivnostima vezanima uz predsjedanje

-

-

Foto: - / -

Na prvoj ovogodišnjoj Vladinoj sjednici premijer Andrej Plenković najavio je aktivnosti koje se odnose na predsjedanje Vijećem Europske unije koje je naša zemlja preuzela prvoga siječnja.
U Banskim dvorima održana je prva sjednica Vlade u ovoj godini, ali i prva otkako je Hrvatska preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije. Bit će to zahtjevnih šest mjeseci.

Prva sjednica u ovoj godini nije mogla proći bez spominjanja hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Premijer Andrej Plenković ističe da je to velika odgovornost za cijelu zemlju, ali prvenstveno za njegovu Vladu. Očekuje angažman svojih ministara u ispunjavanju programa i prioriteta koji su navedeni u hrvatskom predsjedanju. Prvi veliki izazov je izlazak Velike Britanije iz Europske unije. Potom slijedi dugo pregovaranje oko novog sedmogodišnjeg proračuna EU, a tu su i organizacije velikih konferencija vezano za budućnost EU.

Evo što je premijer još istaknuo:Jedna od točaka na sjednici Vlade bila je vezana uz sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma, ne samo u Hrvatskoj nego i u EU, tako da će se ubuduće u Jedinstvenom registru računa nalaziti podaci o sefovima pravnih i fizičkih osoba, kako bi sve članice EU putem tog jedinstvenog mehanizma mogle spriječiti buduće financiranje terorizma ili pranje novca.

Jedna od točaka na današnjoj sjednici Vlade bile su i mjere za zaštitu od požara u 2020. godini. Kada ovih dana gledamo ono što se događa u Australiji, doista se čini kao da je potrebno početi već sada, na vrijeme, razgovarati o tome kako se zaštititi od požara ovog ljeta. Analize pokazuju da smo prošle godine uspjeli smanjiti broj opožarenih površina za gotovo 44 posto u odnosu na proteklih 11 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!