08:53 / 27.08.2020.

Autor: HRT/Hina

Sjednica Vlade: Prihvaćen prijedlog Zakona o obnovi nakon potresa

Arhivska fotografija, snimio: Patrik Macek/PIXSELL

Arhivska fotografija, snimio: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prihvaćen konačni prijedloga Zakona o obnovi grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.
Održana je sjednica hrvatske Vlade, na čijem je dnevnom redu bilo i prihvaćanje konačnog prijedloga Zakona o obnovi grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Također je predstavljen plan stambenog zbrinjavanja preostalih stanara studentskog doma Cvjetno naselje nakon potresa, te upućen zahtjev Hrvatskom saboru za održavanje izvanredne sjednice.Danas kao što smo najavili imamo konačni prijedlog Zakona o obnovi Zagreba, rekao je uvodno premijer Andrej Plenković.


Uvažili smo više od 25 konkretnih prijedloga, neke nismo uvažili, neke smo djelomično.

- Na vrijeme smo pripremili zakon o obnovi Zagreba od potresa uz uvažavanje niza sugestija koje su dali saborski klubovi, želimo da rasprava bude konstruktivna i da se krene u osnivanje odgovarajućih tijela, a potom i konkretnu obnovu Zagreba, poručio je premijer Andrej Plenković.

- Uvedeni su i socioekonomski kriteriji. Ono što želimo sljedećeg tjedna kada će biti i izvanredno zasjedanje Hrvatskoga sabora da pokušamo uz što širi konsenzus, to uključuje i oporbene stranke, doći do zakonskog okvira koji će nam omogućiti kvalitetnu obnovu grada Zagreba od potresa.


Što se tiče Covida-19 imali smo sastanak znanstvenoga savjeta s istaknutim hrvatskim znanstvenicima, gdje smo raspravljali o dosadašnjoj borbi protiv Covida-19, rezultatima u zdravstvenom pogledu, učincima koje smo imali na gospodarstvo, na financije, na turističku sezonu, na pripremu školske godine, dodao je.

- Sagledali smo sve aspekte, a vidjeli smo jučer aktivnosti Stožera, mislim da moramo što više koristiti načelo supsidijarnosti, tj. ulogu Stožera na županijskoj razini koji puno bolje poznaju lokalne prilike.

- Još jednom ponavljam, distinkcija između onih koji su oboljeli, između onih koji su zaraženi. U javnost su upućene upute za pripremu škole, slično će biti i s fakultetima, u tijeku su pripreme.

Vidjeli ste da su potpredsjednici  Vlade Medved i Milošević bili na komemoraciji u Plavnom i Gruborima, mislim da su poslali važne poruke, rekao je.

Što se tiče proširenja istrage Josipe Rimac, istaknuo je kako podržava rad DORH-a.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u vezi proširenja istrage protiv bivše državne tajnice Josipe Rimac, kako očekuje da se daljnji postupci provedu temeljito u razumnim rokovima, a ako će odgovorni biti ljudi s političkim dužnostima Vlada će povući i političke poteze.

- Prema onome što smo mogli razabrati, govori se u istrazi o dodatnih 18 okrivljenika. Podržavamo rad DORH-a, USKOK-a, PNUSKOK-a, svih neovisnih institucija i očekujemo da se daljnji postupci provedu temeljito, u razumnim rokovima, rekao je.

Dodaje da će oni za koje bude utvrđeno da su odgovorni i odgovarati te najavio da će Vlada, ako bude riječ o nekim ljudima koji imaju određene političke dužnosti, s te strane povlačiti i političke poteze.

Ministar zdravstva Vili Beroš, rekao je kako je broj zaraženih premašio 24 000 000, a broj preminulih je veći od 820 000.

- Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je ukupno 8889 pozitivnih i 2352 oboljela bolesnika. Ukupno je testirano 157 387 osoba. U posljednjih tjedana oboljelo je 87 osoba zaposlenih u zdravstvenom sustavu, a u samoizolaciji se nalazi 631 zdravstveni djelatnik, rekao je Beroš.

- Uzimajući u obzir važnost uloge roditelja u smanjenju negativnog psihološkog učinka hospitalizacije na djecu u okviru djelatnosti Ministarstva zdravstva, uputili smo bolničkim sustavima novu uputu o aktivnijem uključivanju Povjerenstva za bolničke infekcije u definiranju uvjeta posjeta roditelja djeci u zdravstvenoj ustanovi, sukladno epidemiološkim mjerama, istaknuo je Beroš.

U proteklih tjedana dana zabilježili smo najveći broj zaraženih, brojke nisu dobre, ali klinička slika je blaža, rekao je.

- Pozivamo građane na pridržavanje preporučenih epidemioloških mjera.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je četiri odluke, rekao je potpredsjednik Davor Božinović.

- Prvom je produžena odluka o nužnoj mjeri ograničavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata iz kategorija barovi do 7. rujna. Na prijedlog Stožera Splitsko-dalmatinske županije donijeta je odluka o Uvouđenju nužnih epidemioloških mjera za područje grada Imotskog i okolnih općina. Odluka se primjenjuje od 24. kolovoza. Na prijedlog Stožera Brodsko-posavske županije donijeta je odluka o uvođenju nužne epidemiološke mjere ograničenja svadbenih svečanosti. Primjenjuje se od 31. kolovoza. Na prijedlog Stožera Splitsko-dalmatinske županije donesena je i četvrta odluka koja se tiče uvođenja nužnih epidemioloških mjera za područje cijele županije, rekao je Božinović.

Što se tiče nadzora, u proteklom razdoblju se intenzivirao. Okupljanja se nadziru, izdano je 195 usmenih i dijelom pisanih upozorenja, dodao je Božinović.

Podijeljeno je oko 900 tona zaštitne opreme, najviše zdravstvenim ustanovama, ustanovama socijalne skrbi, policiji, pravosuđu i državnom inspektoratu, dodaje.

Prihvaćen je prijedlog Zakona o obnovi grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

- Uređuje se način i postupak obnove zgrada, stambeno zbrinjavanje osoba pogođenih katastrofom, gradnja zamjenskih kuća, stvaranje uvjeta za uspostavu normalnog života, navela je, među ostalim, državna tajnica Dunja Magaš.

Vlada je u Zakon o obnovi Zagreba odlučila uvrstiti socijalni kriterij pri sufinanciranju konstrukcijske obnove zgrada oštećenih u potresu 22. ožujka.

Zakonom se definira model po kojem će konstrukcijsku obnovu u udjelu od 60 posto financirati država, 20 posto jedinice lokalne samouprave i 20 posto vlasnici nekretnina, a novost u odnosu na prvo čitanje je uvrštavanje u zakon socijalnih kriterija, odnosno dohodovnog i imovinskog cenzusa.

Građanima Zagreba i dvije susjedne županije čije su kuće i stanovi stradali u potresu, a na minimalcu su i nemaju značajniju imovinu, država i jedinice lokalne i regionalne samouprave u potpunosti će financirati konstrukcijsku obnovu nekretnina.

Iznosa od 20 posto sufinanciranja obnove bit će oslobođeni vlasnici nekretnina čiji mjesečni dohodak po članu obitelji u protekloj godini nije prelazio iznos od 4000 kuna, koliko iznosi osobni odbitak, i oni koji na dan potresa nisu imali imovinu ukupne vrijednosti veće od 200.000 kuna.

U potpunosti će se financirati i konstrukcijska obnova invalidima Domovinskog rata te korisnicima socijalne skrbi koji primaju pomoć za uzdržavanje.

Zbog zakona izvanredno zasjedanje Sabora

Kako bi zakon o obnovi Zagreba bi što prije usvojen, Vlada je također poslala zahtjev za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora, koje će se održati idućeg tjedna.

Vlada traži izvanredno zasjedanje zbog zakona o obnovi Zagreba, a namjerava poslati još šest zakonskih prijedloga za raspravu, najavio je potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

Vlada je usvojila i zaključak o privremenom stambenom zbrinjavanju osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije  i Zagrebačke županije, privremeno smještenih u Studentskom domu "Cvjetno naselje".

- U domu je smješteno 275 osoba čije su nekretnine stradale te se obvezuje Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine da u suradnji s Gradom Zagrebom pronađe adekvatan smještaj za njih, rekla je Magaš.

Sredstva za tu namjenu osigurat će se iz Fonda solidarnosti EU-a, a novi smještaj za stanare "Cvjetnog naselja" trebalo bi pronaći najkasnije do 15. rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!