12:57 / 14.04.2022.

Autor: HRT

Plenković: Hrvatska potvrdila status atraktivnog izdavatelja obveznica

Anrej Plenković, predsjednik Vlade

Anrej Plenković, predsjednik Vlade

Foto: HRT / IMS

Hrvatska je najnovijim izdanjem euroobveznice potvrdila status atraktivnog izdavatelja u kojeg ulagači imaju povjerenja, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković u uvodu Vladine sjednice:

- Postignuti uvjeti potvrda su statusa Hrvatske kao atraktivnog izdavatelja te dokazuju snažno povjerenje ulagatelja u kvalitetu hrvatskog duga na međunarodnom tržištu, što je u konačnici omogućilo da upravo Hrvatska otvori put izdanjima euroobveznica i ostalim državama u regiji, rekao je Plenković.

Izdanje je po njegovim riječima realizirano u uvjetima i okolnostima rastuće inflacije, zaoštravanja monetarnih politika centralnih banaka i posljedično rasta kamatnih stopa i prinosa na tržištu i agresije Rusije na Ukrajinu, pri čemu je interes međunarodne investicijske zajednice bio je vrlo značajan.

Naime, podsjetio je, ostvarena je potražnja u ukupnom iznosu od gotovo tri milijarde eura te je interes za upis prikupljen od najkvalitetnijih investitora.

Ministarstvo financija u srijedu je izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,25 milijardi eura, dospijeća 2032. godine.

Godišnja kuponska kamatna stopa na novu euroobveznicu iznosi 2,875 posto, a ostvareni prinos 2,975 posto.

Prikupljena sredstva bit će korištena za financiranje općih potreba državnog proračuna, koje uključuju refinanciranje postojeće euroobveznice Republike Hrvatske koja dospijeva 30. svibnja ove godine nominalnog iznosa 1,25 milijardi eura i koja nosi kamatu od 3,875 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!