15:54 / 13.09.2018.

Autor: D.M./HRT

Sjednica Vlade u Puli: Tri scenarija za Uljanik Grupu

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Premijer je naglasio da put Uljanika ovisi o kvalitetnom restrukturiranju te pronalaženju održivog plana s partnerom kojim će se sačuvati radna mjesta i održati proizvodnja.
U Puli se održava sjednica Vlade na kojoj je glavna tema kriza u brodgradilištu Uljanik. Premijer Andrej Plenković u uvodnom je dijelu naglasio kako će Vlada učiniti sve da pomogne brodogradilištu. Naglasio je da put Uljanika ovisi o kvalitetnom restrukturiranju te pronalaženju održivog plana sa strateškim partnerom kojim će se sačuvati radna mjesta i održati proizvodnja.

- Plenković sa sjednice: Tražimo rješenja, a ne gledajmo tko je kriv
- Miletić: Vlada treba znati što joj brodogradnja znači za gospodarstvo
- Plenković s ministrima u Uljaniku: Najvažniji opstanak radnih mjesta
- Miletić: Vlada treba znati što joj brodogradnja znači za gospodarstvoPitanje brodogradnje je ključno, ocijenio je Andrej Plenković koji je rekao da su pred Uljanikom tri moguća scenarija: insolvencijski postupak, plan restrukturiranja prihvatljiv EK i Vladi te ulazak nekog drugoga strateškog partnera. "Prvi scenarij je najgori i ne znači kraj, ali znači neku vrstu restrukturiranja kako je to propisano. Drugi je modifikacija aktualnog plana restrukturiranja kako bi bio održiv i prihvatljiv i odobren od Europske komisije i Vlade, a treći je da neki od drugih zainteresiranih potencijalni strateških partnera pronađe neko novo rješenje", kazao je.

Svaka četvrta kuna prihoda na teretu poreznih obveznika

Siniša Ostojić
iz Hrvatske brodogradnje Jadranbrod kazao je kako hrvatska brodogradnja trenutno zapošljava 7.500 radnika i 2.000 kooperanata, što je između 60 i 70% manje nego tijekom devedesetih.  Brodogradnja je izgubila velik dio stručne radne snage i prisutnosti na svjetskom tržištu, a od usmjerenosti na velike serije i relativno jednostavne brodove primjetan je zaokret ka proizvodima veće dodane vrijednosti. Oko 90% brodova namjenjeno je izvozu. Najtraženiji su LNG tankeri i kruzeri. Trenutno su u knjigama narudžbi brodogradilišta u Hrvatskoj 34 plovna objekta ukupno vrijedna 1,3 mlrd. dolara, čija se isporuka očekuje u iduće tri godine.

Državne potpore su od 1992. do 2017. iznosile ukupno 31,7 mlrd. kn, uz pomoć kojih su izgrađena 442 broda, uz trošak od 115 mlrd., no njihovom prodajom ostvaren je prihod od 83 mlrd. kn. što znači da je 22 posto vrijednosti isporučenih brodova osigurano kroz državne potpore, rekao je Ostojić. Razloge za sanaciju Uljanik Grupe sažeo ih je u neprimjerenu reakciju menadžmenta i zakašnjelu reakciju prema vlasnicima.Horvat: Trenutno stanje neodrživo

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat ocijenio je da je trenutno stanje u Uljanik Grupi neodrživo te da se za Uljanik treba naći dugoročno održiv model restrukturiranja koji će osigurati poslovanje bitno drukčije od sadašnjeg i koji će biti sukladan zakonodavstvu EU-a, domaćim zakonima. Naveo je da je s 31. ožujkom ove godine minus u poslovanju Uljanik grupe iznosio 575 milijuna kuna te podsjetio da je 13. srpnja EK-u "u neformalnoj komunikaciji" poslan, od Vlade neusvojen program restrukturiranja, koji se još razmatra, ali za koji je EK ocijenio da ima prevelik financijski udio države. Također se sumnja u financijsku sposobnost strateškog partnera da ga prati, dodao je. "Uprava je producirala je minuse, a kad program restrukturiranja bude održiv, Vlada će zauzeti stav", rekao je.

Ministar financijska Zdravko Marić dodao je da se u slučaju krize Uljanik Grupe mora voditi računa i o javnim financijama. Izvijestio je da za nekoliko dana dospijeva kredit od 716 milijuna kuna za koji je Vlada u siječnju Uljaniku dala jamstvo i koji bi mogao biti protestiran. Pored toga, otkazivanje gradnje četiriju brodova otvara mogućnost protestiranja ukupno 70 milijuna eura jamstava. Kad bi se jedan od tih brodova i nastavio graditi, za što postoje izgledi, i za to treba osigurati potreban novac, dodao je.

Na sjednici su i IDS-ov gradonačelnik Pule Boris Miletić i istarski župan Valter Flego. "Znamo da je danas išla isplata plaće, kao i plaća za srpanj po modelu gdje su otpušteni depoziti Uljanika u HPB-u, za što je Vlada osigurala jamstvo. Pitanje je što se promijenilo od 13. kolovoza, kada je plaća kasnila, i je li bilo neophodno da ljudi Uljanika prolaze kroz agoniju i idu u štrajk", upitao je Miletić. "Nedvosmisleno i jasno, naš je stav zadržati brodogradnju i radna mjesta", naglasio je Flego i dodao kako od Vlade očekuje da stvori okvir za održivu brodogradnju koja će jamčiti održivost Uljanika, očuvanje radnih mjesta, tehničkih škola i fakulteta, izvoza i proizvodnje.

Uljanik je objavio da je račun tvrtke deblokiran, a tijekom posjeta Istarskoj županiji premijer Andrej Plenković rekao je u Pazinu da je danas počela isplata plaća za kolovoz. No radnici Uljanika i dalje su skeptični. Posjet Istarskoj županiji premijer Andrej Plenković počeo je u Pazinu, gdje se sastao sa županom Valterom Flegom, gradonačelnikom Renatom Krulčićem te predsjednikom Gradskog vijeća Davorom Slokovićem. Premijer je sudjelovao i na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu 75. obljetnice Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s domovinom Hrvatskom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!