18:44 / 04.06.2021.

Autor: HRT/Dnevnik

Sjednica Vladina Savjeta za Hrvate izvan Hrvatske

Zvonko Milas

Zvonko Milas

Foto: HTV / HRT

Unapređenje položaja Hrvata u BiH središnja je tema dvodnevne virtualne sjednice Vladina Savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Sa sjednice je poslana jasna potpora Hrvatima u BiH za izmjenu Izbornog zakona.


Uz BiH, bit će riječi o obrazovanju i zaštiti kulturne baštine te demografskim kretanjima vezanima za pripadnike hrvatske nacionalne manjine u 12 europskih država. 

- Vjerujem da je, rekao bih, za sve nas krunski cilj izmjena izbornog zakona koji će samim time doprinijeti da svi narodi bez obzira na njihov broj, veličinu mogu sami sebi birati svoje predstavnike u političkom životu BiH, poručio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Hrvatska je supotpisnica Daytonsko-pariškog sporazuma i sigurno najpozvanija svjedočiti o situaciji u BiH upozoravati međunarodnu zajednicu, naše EU partnere, NATO-saveznike ako postoje određene nedemokratske tendencije, ako je narušen ustavnopravni karakter, izjavio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!