08:00 / 28.05.2018.

Autor: I.M./D.M./HRT

Sjednica VNS-a: Tajne službe zadužene za izradu posebnih mjera

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u tijeku je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Evo što su o sastanku rekli Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković.
U Uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Dogovorena je prošli tjedan, nakon razgovora premijera Andreja Plenkovića i predsjednice. Nakon sjednice nije bilo izjava, samo je stiglo priopćenje iz Ureda predsjednice.

No uoči svečane akademije u povodu Dana oružanih snaga, a nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je kako su na sjednici  zadužene tajne službe da izrade posebne mjere za korištenje medija kojima se dužnosnici služe u komunikaciji. Oblik mjera predložit će službe, rekla je predsjednica. Dodala je i da će danas poslati pisani prijedlog za održavanje posebne sjednice Vlade na temu demografske politike. Voljela bih da to napravimo u sinergiji jer držim da je demografija pitanje koje zahtijeva državni konsenzus kao podloga snažne razvojne politike, rekla je predsjednica. "Bio je odličan sastanak (Vijeća za nacionalnu sigurnost), sve smo dogovorili, kroz sve tri teme, kratko je rekao premijer Andrej Plenković novinarima po završetku svečanog obilježavanja Dana Hrvatske vojske. Dodao je kako su detalji sastanka tajni te o njima ne može govoriti. Na sastanku se nije razgovaralo o aferi Hotmail, odgovorio je na pitanje novinara premijer, dodavši da su razgovarali "o informacijskoj sigurnosti. Novinari su premijera pitali i je li bilo propusta od strane sigurnosno-obavještajnih službi, a on je kazao kako to nije bio predmet sastanka. Upitan je li s predsjednicom razgovarao o njezinom prijedlogu za održavanjem zajedničke sjednice Vlade posvećene demografskim pitanjima, premijer je odgovorio: "Demografska pitanja su važna. Razmatrat ćemo tu temu. Kad dođe vrijeme o tome ćemo govoriti.U priopćenju iz Ureda predsjednice stoji kako je održana 1. redovita sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost u 2018. godini koju su zajedno sazvali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Na sjednici su razmotrena pitanja stanja informacijske sigurnosti u državnim institucijama uz usvajanje zaključka za potrebom sustavne edukacije u tom području s ciljem jačanja sigurnosne svijesti i sigurnosne kulture. Također su razmotrena aktualna pitanja bilateralnih odnosa Republike Hrvatske i susjednih zemalja, kao i sigurnosni aspekti migracijskih kretanja prema EU-u i Republici Hrvatskoj, stoji u priopćenju iz Ureda. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!