18:16 / 02.03.2020.

Autor: D.M./HRT

Sjednica VNS-a zbog migrantske krize

-

-

Foto: - / -

Predsjednik i premijer dogovorili su sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost kako bi razgovarali o potencijalnoj migrantskoj krizi.
Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković dogovorili su sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost kako bi razgovarali o potencijalnoj migrantskoj krizi.

- VIDEO: Dramatično s migrantima na grčkoj granici

- Austrija će zaustaviti sve migrante, vjeruje u pomoć Hrvatske i Mađarske

Predsjednik Zoran Milanović je iz Austrije poručio kako će se sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost sazvati ovih dana, "radi svih odluka koje potencijalno treba donijeti". Procijenio je kako se be bi trebalo dogoditi ništa slično onome iz 2015. godine ali i dodao kako moramo biti pripravni". Uopće ne postoje pravila o postupcima vojske i zapovjednom lancu. Vojska ne može u takvoj situaciji biti pod komandom policije", rekao je Milanović i dodao kako mu je premijer telefonskim putem kazao da on i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović uskoro putuju u Grčku.

Migrantsku krizu i mogućnost da uz policiju, hrvatsku granicu čuva i vojska, komentirao je premijer. "U ovom trenutku to nije na dnevnom redu, no ako se okolnosti promijene, možemo o tome razmisliti. Pozicija ove Vlade je da granicu prije svega čuva policija. Ako dođe do izvanrednih okolnosti razgovarat ćemo i o takvim situacijama, kazao je Andrej Plenković.Božinović: Grčka i Bugarska trebaju izdržati i spriječiti ulazak migranata

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović najavio je da će zajedno s premijerom Andrejom Plenkovićem, koji će među visokim europskim izaslanstvima predstavljati Hrvatsku kao predsjedavajuću Vijećem EU, u utorak obići granicu Grčke i Turske te ih podržati da izdrže i spriječe dolazak migranata u EU.

- Naš interes je da Grčka i Bugarska izdrže u svom naumu da spriječe dolazak migranata na teritorij EU, jer to je ono što je bitna razlika u odnosu na 2015 i 2016. godinu kada je Grčka puštala migrante dalje u Europu, izjavio je ministar unutarnjih poslova Božinović za N1 televiziju.

Važnim smatra da europski dužnosnici "iz prve ruke" dobiju informacije o migrantskom valu, prate razvoj događaja na granici između Turske i Grčke te daju potporu Grčkoj i Bugarskoj koje su odlučile štititi europske granice. Od tih sastanaka na visokoj razini EU, a posebno onog u srijedu kada će se u Bruxellesu izvanredno sastati ministri unutarnjih poslova, očekuje da će dogovoriti zajedničku poziciju vezano za migracije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!