10:23 / 14.11.2019.

Autor: T.V./S.M./HRT/Hina

Sjednice EPP-a neće se održati u Hrvatskom saboru

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vodstvo Europske pučke stranke odlučilo je da neće održavati tehničke sastanke u Saboru. Potvrđeno nam je da su tako odlučili jer ne žele raditi štetu grupaciji. Svi će sastanci tako biti održani negdje drugdje.
Vodstvo Europske pučke stranke odlučilo je da neće održavati tehničke sastanke u Saboru. Potvrđeno nam je da su tako odlučili jer ne žele raditi štetu grupaciji. Svi će sastanci tako biti održani negdje drugdje.

Da se sastanak ipak neće održati u Saboru, potvrdio je i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

I premijer Andrej Plenković komentirao je kongres Europske pučke stranke u Zagrebu. 

- Ako je kongres u Areni, onda je u Areni i nije u Hrvatskom saboru Što se tiče sastanaka koji su trebali biti u Hrvatskom saboru, dakle sastanka predsjedništva EPP-a od otprilike dva sata i sastanka političke Skupštine otprilike od dva sata,  stupanj rekao bih ne bizarnog, ne neprimjerenog, ne nenormalnog, čak poluprimitivnog ponašanja koje smo vidjeli od nekih političkih stranaka je zapanjujući, ocijenio je Plenković. Dodao je da se ništa ne bi dogodilo ni sabornici, ni stolicama, ni mikrofonima te da bi Sabor zaradio određeni novac.

- Ipak, u dogovoru s našim kolegama procijenili smo da želimo da cijeli taj događaj bude fokusiran na ono što je bitno, a to je da je Zagreb domaćin najvećeg političkog događaja međunarodnog karaktera ikad u Hrvatskoj, da imamo puno važnih tema, da ćemo birati novog predsjednika Europske pučke stranke i da ne želimo ispade, rekao je.

Kako je ocijenio, na žalost ovaj saziv Sabora vrvi zastupnicima koji funkcioniraju jedino isključivo ili na ispadima ili na netoleranciji ili na primitivizmu.

- Ne, takvi neće zasjeniti kongres Europske pučke stranke kojem je domaćin HDZ to je cijela poanta.

Premijer je komentirao i izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da neće doći na izborni kongres Europske pučke stranke u Zagrebu zbog, kako je rekao, hajke koja se u Hrvatskoj vodi protiv njega.

- To je njegova odluka, poziv je išao svima i tu nema nikakvih dilema. Kongres će biti odličan, nadam se da će ga svi pratiti i vidjeti kolika je težina HDZ-a na europskoj razini.

Žestoke reakcije oporbe

Oporba je žestoko napadala HDZ jer su iznajmili sabornicu za skup svoje političke grupacije, bez obzira na činjenicu da su podršku tome dali i oporbeni članovi predsjedništva Sabora.

MOST-ov Miro Bulj odluku naziva pobjedom i obranom digniteta Sabora.


S druge strane, Krešo Beljak (HSS) ističe da nije u pitanju pobjeda oporbe te da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić svejedno dolazi u Zagreb kao dio iste političke grupacije u kojoj je HDZ.

Arsen Bauk iz SDP-a smatra da je pritisak javnosti i oporbe urodio plodom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!